55 jaar inwijding H. Driekoningenkerk

Wielfred Tjin A Tam –

Redenen voor feest
Op 14 augustus 2021 was het 55 jaar geleden dat de H. Driekoningenkerk werd ingewijd. Omstandigheden toen lieten geen ‘opo opo’ toe. De parochieraad besloot deze jubileumviering te verschuiven naar januari 2022 en te combineren met het patroonsfeest van de kerk op 6 januari. Want traditiegetrouw laten de parochianen het patroonsfeest ook niet zonder meer voorbijgaan. Er was trouwens ook genoeg reden voor feest. In 2021 zijn er enkele dringende verbouwingen, reparaties en verfraaiingen aan het kerkgebouw, de overige lokalen en aan de stenen omrastering geweest. Alles zag er weer piekfijn uit, net op tijd voor het feest.

Triduüm
Voorafgaand aan de grote feestdag is een triduüm gehouden als geestelijke voorbereiding voor onze parochiemedewerkers en parochianen. Aan het einde van elke eucharistieviering tijdens dit triduüm vond de aanbidding van het Allerheiligste plaats, de zegen en zending. Een bijzonderheid is dat de orde van de viering op de avond van 3, 4 en 5 januari werd samengesteld door steeds een wisselende combinatie van werkgroepen in de parochie. Zo’n combinatie zorgde niet alleen voor de gebeden, de voorbeden en de liederen voor de viering maar had ook de opdracht om na de viering een (kleine) interne fundraising en loterij te houden voor versterking van de parochiekas. Deze aanpak plaatsten we in het teken van het synodaal proces in onze parochie, het proces dat op dit moment veel aandacht geniet in de katholieke kerk.

Eucharistieviering
Het was prachtig en mooi weer op de avond van de plechtige eucharistieviering op donderdag 6 januari 2022, het feest van de Openbaring van de Heer en van de 55e verjaardag van de inwijding van de H. Driekoningenkerk. Vanuit het kerkplein liepen in processie de misdienaars en de lectoren gevolgd door de celebranten – Mgr. Karel Choennie als hoofdcelebrant, pater Kumar Irudayasamy SDS, pater Jan Geerits SDS en pater Martin Noordermeer OMI – de kerk binnen. Het Salvatorkoor verwelkomde met ‘Gather Christians’; hierna klonk ‘Wij komen tezamen’ als samenzang.
De lezingen in de bijzondere eucharistieviering zijn gehaald uit Jesaja: 60, 1-6 Sta op, laat het Licht u beschijnen, tussenzang psalm 72: Alle volkeren der aarde huldigen U, o Heer, 2e lezing: Eerste brief van de Apostel Paulus aan de christenen van Korinte (3, 9b –11.16-17) en uit het heilig evangelie van onze Heer Jezus Christus volgens Matteüs 2,1-12: Openbaring van het Kindje Jezus aan de Wijzen, Koningen uit het Oosten. In zijn preek benadrukte Mgr. Karel Choennie de gemeenschapsparticipatie, het samen op weg gaan en het geloof doorgeven. In een apart artikel is de preek in extenso opgenomen.

Dankwoord
Er zijn veel weldoeners die parochie Noord doen groeien en bloeien. De parochiepriester en -raad wenst eenieder te bedanken die een bijdrage heeft geleverd, op welke wijze dan ook. Er zijn ook donateurs uit binnen- en buitenland. Zo zorgt iedereen ervoor dat onze parochiegemeenschap hecht blijft, een is, zei pater Kumar. Grantangi.
Er was ook een dankwoord voor de bisschop, de geestelijken, misdienaars, lectoren en alle werkgroepen en parochianen die hebben bijgedragen aan een prachtige jubileumviering en feestdag. Het Salvatorkoor met de dirigenten Sandra en Carlo, de begeleiders zuster Christine FCh (orgel-keyboard), Purcy (maraca), Envery (conga) en het kinderkoor met dirigente Sujata hebben deze dienst opgeluisterd met hun prachtige koorzang.
Bij de grote parochiezaal kregen alle aanwezigen een snack box en een flesje heerlijke Surinaamse vruchtensap en of een flesje water mee naar huis. De COVID-19 maatregelen lieten geen (gezellig) nazitje toe. Aan het eind van deze prachtige feestavond werd de heel lekkere parochietaart aangesneden door pater Kumar en Mgr. Karel.

OMHOOG Jaargang 66, editie 04, 30 januari 2022Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: