Bisschoppen Haïti roepen op tot beëindiging crises

Niet in de steek laten
De Bisschoppenconferentie van Haïti (ECH) heeft haar bezorgdheid geuit over de aanhoudende economische, politieke en veiligheidscrisis in het land van de Franstalige Caribische Gemeenschap (Caricom) en roept de autoriteiten op hun verantwoordelijkheid te nemen en de internationale gemeenschap om het Haïtiaanse volk niet in de steek te laten. “We kunnen niet onverschillig blijven voor de tragische gebeurtenissen van de afgelopen maanden,” zeiden de bisschoppen in hun kerstboodschap volgens een rapport van Jamaica Observer.
“Een dergelijke situatie van sociaaleconomische en politieke chaos zou het geweten van degenen die verantwoordelijkheden hebben niet op de proef moeten stellen” op lokaal en internationaal niveau, verklaren de bisschoppen en zeggen dat ze gealarmeerd zijn door “een catastrofale context die geen tekenen van vertraging vertoont.”

Herstel orde, recht en gezag
De bisschoppen zeiden dat de Kerk de plicht heeft om “zijn zonen en dochters te steunen en altijd te vergezellen in hun verdriet als in hun vreugden, in hun zorgen en in hun hoop.” “Terwijl we meeleven met de pijn van al diegenen die het slachtoffer zijn van ontvoeringen, verkrachtingen en allerlei soorten geweld, laten we de zielen van onze onschuldig gevallen broeders en zusters onder de kogels van zwaarbewapende groepen aan de genade van God toevertrouwen. Ons medeleven en onze oprechte condoleances gaan uit naar alle rouwende families.”
“Van al onze strijdkrachten veroordelen wij deze broedermoord. We eisen dat de waarheid, de orde en het recht worden hersteld en dat het gezag van de staat in ons land wordt hersteld,” voegde de bisschoppen eraan toe.

Boodschap van solidariteit
Ze herinnerden eraan dat paus Franciscus tijdens het Angelus gebed op 31 oktober een heel speciale gedachte had voor Haïti. “De Heilige Vader vroeg plechtig aan degenen die verantwoordelijk zijn voor de naties om dit land te steunen, niet om het met rust te laten” op dit moment van ontberingen waar we zoveel lijden en pijn kennen. De bisschoppen merkten op dat veel van hun landgenoten gedwongen zijn het land te verlaten omdat ze denken dat ze elders het welzijn kunnen vinden waarnaar ze streven.
“Helaas zijn ze heel vaak het slachtoffer van mishandeling en discriminatie. In gemeenschap met de Heilige Vader betreuren we deze gebeurtenissen en vragen we dat de principes met betrekking tot respect voor de waardigheid van de persoon voor iedereen worden toegepast. We spreken onze dankbaarheid uit aan de Heilige Vader voor zijn levendige boodschap van solidariteit,” aldus de bisschoppen.

Openstellen voor hoop
De Haïtiaanse bisschoppenconferentie zei dat ze ook opriepen tot “persoonlijk geweten en collectief, evenals tot een morele en patriottische golf, om de krachten te bestrijden die trots zijn op het kwaad dat om ons heen voortkomt…” De bisschoppen riepen leiders van gewapende groepen op om hun wapens neerleggen en “bijdragen aan de wederopbouw van een rechtvaardigere, humanere en broederlijkere samenleving.” “Met broeders praten we niet met wapens in de hand. We kijken elkaar in de ogen. We vergeven elkaar en gaan verder.”
De bisschoppen drongen er bij de bevolking op aan om te stoppen met het stellen van “kleine belangen boven de belangen van de natie… Laten we bewijzen dat we dochters en zonen zijn van hetzelfde thuisland Haïti. Laten we, in het licht van het geloof, het mysterie van Kerstmis verwelkomen, het mysterie van God die, in Zijn Zoon, vlees is geworden om ons deelgenoten te maken van zijn goddelijke natuur…. Laat ons getransformeerd worden door het petekind dat ons uitnodigt om ons open te stellen voor de hoop.”
(Catholic News TT)Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: