De Heilige Geest in Waldeck

Door Charles Chang –

In Nieuw-Nickerie staat de St.-Jozefkerk, bekend om haar driehoekige bouwvorm. Dit alom bekende godshuis bevindt zich in de gelijknamige straat, namelijk de St.-Jozefstraat. Echter, de stad heeft nog een kerk waar niet veel mensen buiten het district weet van hebben. Officieel ligt De Heilige Geest buiten de rand van het centrum, in het plaatsje Waldeck. Rij de Doerga Shawstraat helemaal uit, richting Zeedijk. De straat gaat dan over in de Graderweg. Op gegeven moment zie je de lokale politiepost aan je rechterhand. Gelijk na deze kleine post volgt een kruising met de St.-Theodorusweg, die nu Nabidjan Sardhastraat heet. Sla rechtsaf en niet ver van de hoek kom je De Heilige Geest tegen.

Rozenkrans
Het kleine gebouw met een toren is niet alleen mooi, maar zit ook goed in de verf. Het altaar, de zitbanken en andere houten delen glimmen van de doorzichtige vernislaag. In het plafondloos gebouw, waar je direct tegen de dakbedekking aankijkt, kunnen circa zestig personen plaatsnemen (pre-COVID). De wind van buiten ondersteunt de ventilatoren voor de koeling, maar hierdoor stromen ook alle straatgeluiden naar binnen. Een tractor bij de school aan de overkant en een auto met keiharde muziek storen zich aan God noch gebod. Elke zondag tegen 10 uur begint een groepje met het rozenkransgebed. Een half uur later staat de priester achter het altaar. De ene keer is het pater Agustinus, de andere keer pater Kristoforus die de dienst afwisselend leiden. Beide geestelijken komen uit Indonesië.

Symbool
Voor een kleine kerk als De Heilige Geest heeft deze veel details. De kruisweg uitgesneden in hout roept bewondering op. Mooi is ook het symbool van de Heilige Geest die hier niet mag ontbreken vanwege de naam. Wat wel ontbreekt is dievenijzer; in deze kerk wordt de dienst uitgevoerd zonder geluidsinstallatie. De meeste bezoekers keren op de zondag terug naar Paramaribo. Doe dit dan iets later en probeer nog een heilige mis mee te maken in Waldeck. Spijt zul je zeker niet krijgen, voor zowel je ogen als je innerlijke geest.
(foto’s van Charles Chang)

OMHOOG Jaargang 65, editie 40, 3 oktober 2021Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , ,

1 reply

  1. Prachtig inkijkje in deze kerk waarvan ik het bestaan niet wist. Wel de Sint Jozefkerk in Nieuw Nickerie. De kerk is uitstekend onderhouden zie ik op de foto’s. Een pareltje!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: