Druppels liefde: Naar wie zullen we gaan?

Door pater Ricardo Carvalho CSsR –

Johannes 6, 60-69

Wie tot Jezus komt, heeft vaak de indruk iemand te ontmoeten die verbazingwekkend actueel is en meer aanwezig bij onze problemen van vandaag dan veel van onze tijdgenoten.
Er zijn gebaren en woorden van Jezus die ons vandaag de dag nog steeds raken, de zenuw raken van onze meest vitale problemen en zorgen. Het zijn gebaren en woorden die weerstand bieden aan het verstrijken van de tijd en verandering van ideologieën. De tussenliggende eeuwen hebben de kracht en het leven daarin niet verminderd, tenminste als we aandachtig zijn en ons hart oprecht openen.

Gedurende deze 20 eeuwen is er echter onvermijdelijk veel stof opgehoopt over Zijn persoon, Zijn acties en Zijn boodschap. Een christendom vol goede bedoelingen en eerbiedwaardige vurigheid heeft soms veel eenvoudige christenen verhinderd om op een frisse, levenskrachtige manier Degene te ontmoeten die prostituees vergaf, kinderen omhelsde, huilde met vrienden, hoop verspreidde en mensen uitnodigde om vrijelijk de liefde van God te leven.

Hoeveel mannen en vrouwen hebben moeten luisteren naar de uitweidingen van goedbedoelende moralisten en de uiteenzettingen van illustere predikers zonder Hem te ontmoeten.
Het zou ons niet moeten verbazen de vraag van de Franse schrijver Jean Onimos te horen: “Waarom wordt U het privé-eigendom van predikers, artsen en diverse geleerden, U die dingen hebt gezegd die zo eenvoudig, zo direct woorden zijn, die woorden van leven blijven voor alle mensen?”

Als veel christenen die in de loop der jaren van de Kerk zijn afgedwaald de evangeliën rechtstreeks hadden gekend, zouden ze opnieuw hebben gevoeld wat op een dag door Petrus werd gezegd: “Heer, naar wie zullen we gaan? U hebt de boodschap van het eeuwige leven. We geloven”.

Gebed:
Vader,
geef me de intelligentie
de woorden van Jezus te begrijpen
en me eraan te houden,
want alleen dan zal ik er zeker van zijn
dat ik de redding aanvaard die U mij aanbiedt.

Deze wekelijkse column is een overweging op de lezing van de komende zondag. Eerwaarde Ricardo Geraldo de Carvalho CSsR is de parochiepriester van de Sint-Alfonsus in Paramaribo.

OMHOOG Jaargang 65, editie 34, 22 augustus 2021Categorieën:column, Overwegingen

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: