Pater Agustinus heeft nu ook de sleutel van Coronie

door Charles Chang –

Coronie, zondagmorgen 15 augustus om half 9. Ze komen op de fiets, bromfiets en sommigen met de auto. De jeugdige Anthony haast zich zelfs te voet naar de kerk van Maria Onbevlekt Ontvangen, gesitueerd op de grens van Mary’s Hope en Totness. Het gebouw uit 1892 verkeert wonderwel nog in goede staat. Afgezien van een paar kleine gaten, straalt het één-torengebouw van binnen van de schone kleur. Kijk alleen niet te hoog, want blijkbaar heb je een complete stellage nodig om de zaak daarboven met zeep en spons aan te pakken.

Speciale dag
Tegen 9 uur haasten de laatste bezoekers zich naar binnen. Vierennegentig procent feminine. Hoewel het andere geslacht schittert door afwezigheid – ook in Paramaribo – hebben Coronianen nog altijd een warm hart voor het geloof. Vandaag wordt een speciale dag zoals in het krijt aangegeven bij de poort. Hoge gast is Mgr. Karel Choennie die de benoeming van het nieuwe pastoorschap officieel zal maken in de geloofsgemeenschap van Coronie. Pater Agustinus Sudaryanto, die zijn standplaats heeft in Nickerie, wordt per heden de nieuwe pastoor van Maria Onbevlekt Ontvangen.
De priester uit Indonesië wordt hierbij ondersteund door zijn landgenoot, pater Kristoforus Susanto, in de hoedanigheid van kapelaan. Diaken Sonny Waterberg leest uit het heilig evangelie. Een ander verheugend bericht dat de bisschop voorhoudt, is dat de missie ook wordt versterkt met drie nonnen uit Sumatra. Zijn wens dat het naastliggende klooster weer nieuw leven krijgt, lijkt gezien de vervallen staat van het gebouw op ijdele hoop. Maar wie weet, want Gods werk is wonderbaarlijk. De Indonesiërs worden gelet op de lange lijst van parochies, belast met de gehele westkust van Suriname: van Nickerie tot Cupido. En nu dus ook Coronie.

Belangrijke rol
“Dit doe ik tegenwoordig ook,” zegt Steven Ost, een bekende Srananpokumuzikant. Hij neemt de plaats van zijn vader over achter de orgel. Wanneer pater Agustinus de sleutel van de kerk officieel overhandigd krijgt, bewierookt hij het altaar en de tabernakel. Daarna luidt hij de bel.
Wie alle kerken in Suriname heeft gezien, moet toegeven dat Maria Onbevlekt Ontvangen een van de mooiste altaars heeft. Opvallend afwezig is het glas in lood bij de lichtvensters.
Gezien het aantal gebouwen – pastorie, kerk, klooster en school – moet Coronie in het verleden een belangrijke rol hebben gespeeld voor de katholieke kerk in Suriname. Dit benadrukt Mgr. Choennie ook met het feit dat Coronie een priester en een aantal nonnen heeft voortgebracht. “Wie priester wilde worden, moest eerst hier komen om ervaring op te doen.”

Jongeren
In de preek doet de bisschop een oproep aan de Coronianen om Moeder Maria te verheerlijken. Hij maakt een parabel tussen de eerste en de tweede lezing (oude en nieuwe testament). “Zij zegt: ‘Elk geslacht zal mij prijzen’ (vlg. Lucas). Maria is de nieuwe Eva. Zij is de ark van het Verbond en de nieuwe tabernakel waarin God heeft gewoond.” De bisschop omschrijft hoe Johannes Haar in een visioen heeft gezien: als een vrouw in de hemel, met de zon en de maan onder Haar voeten. Op Haar hoofd draagt ze een kroon met 12 sterren. Maria is de koningin van de hemel. Laat hier het koninkrijk van God weer voelbaar zijn in Coronie.” Tegelijk waarschuwt hij ook voor de meerkoppige draak die in het visioen wacht op het ongeboren kind. Met andere woorden: hou de jonge generatie in de gaten. “De generatie van nu kent geen nonnen,” zegt Lygia Vriesde, voorzitter van de parochieraad. “Het zal nog even wennen zijn aan het accent van de Indonesische geestelijken, maar laten we ze ondersteunen.” De dag werd na de mis afgesloten met een natje en een droogje.

OMHOOG Jaargang 65, editie 34, 22 augustus 2021

Tekst en foto’s: Charles Chang. Bij overname graag bron vermelden.Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: