Solidariteit tonen en bidden (13)

19 augustus — Internationale Dag van de Humanitaire Hulp
Terwijl natuurrampen, ziekten en geweld over de hele wereld verwoestingen aanrichten, reageren hulpverleners door persoonlijk alle mogelijke hulp te bieden, vaak met gevaar voor eigen leven. De Internationale Dag van de Humanitaire Hulp eert deze onbaatzuchtige helden die de hand reiken naar mensen die redding, voedsel en water, onderdak of medicijnen nodig hebben. Ze brengen ook een luisterend oor en een zorgzaam hart, troosten en bieden hoop aan degenen die verwoesting ervaren. Het herbouwen van levens omvat veel meer dan het herbouwen van huizen. Het vereist wederopbouw van hoop te midden van wanhoop, vertrouwen te midden van verraad, liefde te midden van haat en geweld, en vrede te midden van conflict. Humanitarians laten familie, vrienden, veiligheid, en alles wat comfortabel en vertrouwd is voor hen om te reageren op crises in de wereld. Ze herbouwen levens één persoon en één dag tegelijk. Deze dag eren we ze!

God, we bidden voor alle humanitaire werkers
van wie veel hun leven riskeren,
terwijl ze de hand reiken
om het lijden van anderen te verlichten.
Bescherm hen terwijl ze hoop en genezing,
mededogen en comfort,
luisteren en liefde brengen
aan degenen wier levens ondersteboven zijn gedraaid
door ziekte, natuurrampen, geweld of oorlog.
Inspireer ons om deze hulpverleners
op welke manier dan ook te helpen, door gebed en onze donaties.

23 augustus – Internationale Dag voor de Herdenking van de Slavenhandel en de Afschaffing ervan
In de nacht van 22 op 23 augustus 1791 begon op het eiland Saint Domingue (nu bekend als Haïti ) een opstand die een belangrijke factor was in de afschaffing van de trans-Atlantische slavenhandel. De opstand was uiteindelijk succesvol in het vestigen van de onafhankelijkheid van Haïti van de Fransen in 1804 en was de enige slavenopstand die aanleiding gaf tot een staat geregeerd door voormalige slaven.
Slavernij was slechts ‘gerechtvaardigd’ door te ontkennen dat alle mensen volwaardig menselijk zijn. Door het koesteren van het idee dat bepaalde rassen van mensen superieur waren aan anderen, was de blanke suprematie in staat om te bloeien en culturen, religies, sociale structuren en de wet te domineren. Vandaag blijven we leven met een erfenis van de slavernij, het racisme dat invloed heeft op zoveel mensen over de hele wereld. Terwijl we het officiële einde van de trans-Atlantische slavenhandel vieren, eren we de aangeboren waardigheid van elke persoon. We erkennen ook dat er veel te doen is om onszelf te bevrijden van het aanhoudende racisme en de houding van de blanke suprematie, die nog steeds zowel de onderdrukker als de onderdrukten aan het ‘verslaven’ is.

Heilige, zegen op een speciale manier
degenen die lijden onder het racisme
dat in vele delen van de wereld
nog steeds ingebed is in maatschappelijke structuren.
Breng ons ertoe de menselijke waardigheid
en de goddelijke aanwezigheid in elke persoon te erkennen.
Open ons hart om een tastbare aanwezigheid van vrede en verzoening te zijn.
Help ons om actief te werken aan het beëindigen van racisme in onszelf,
in onze gemeenschappen, in onze landen en in de wereld.

(Uit: International Solidarity Days – JPIC)

OMHOOG Jaargang 65, editie 33, 15 augustus 2021Categorieën:geloof en leven

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: