Solidariteit tonen en bidden (12)

Wereldherdenking Hiroshima en Nagasaki
Dit jaar is het de 76e herdenking van de enige twee keren, op 6 en 9 augustus, dat nucleaire wapens gebruikt zijn in een oorlog. Het is de wereldherdenking van Hiroshima en Nagasaki. We herinneren ons ook de verschrikkelijke directe menselijke verliezen en de aanhoudende langetermijneffecten op mondiale samenlevingen. Deze massavernietigingswapens hebben Hiroshima en Nagasaki direct vernietigd en meer dan 200.000 mensen gedood, voornamelijk burgers. Duizenden stierven in de daaropvolgende maanden als gevolg van brandwonden, ziekte en andere verwondingen door de stralingen, verergerd door ondervoeding en ziekte. Veel meer mensen leden en stierven in de daaropvolgende 20-40 jaar als gevolg van de langetermijneffecten van de blootstelling aan de stralingen.
Sinds die twee verschrikkelijke dagen in augustus 1945 zijn onnoemelijk biljoenen dollars en wetenschappelijk talent besteed aan het bouwen van krachtigere en dodelijkere kernwapens. Nucleaire besmetting van de aarde en haar mensen door het testen en ontwikkelen van kernwapens strekt zich uit van de Bikini en Enewetak atollen op de Marshalleilanden tot Alamogordo NM en de woestijn van Nevada, tot Tahiti in Frans-Polynesië , tot Maralinga in Zuid-Australië, tot Semipalatinsk, Kazachstan. De ontwikkeling van steeds meer verfijnde wapens en systemen blijft middelen consumeren die hard nodig zijn voor de zorg voor de aarde en om water, sanitaire voorzieningen, huisvesting, onderwijs en voedsel voor mensen te bieden.
Op 7 juli 2017 stemden 122 staten tijdens de Algemene Vergadering van de VN om het Verdrag inzake het verbod op kernwapens (TPNW) aan te nemen. Dit verdrag verbiedt de productie, het gebruik en/of het bezit van alle kernwapens. Paus Franciscus heeft ook het bezit van dergelijke wapens veroordeeld. Laten we eisen dat nationale leiders actieve stappen ondernemen om onze wereld te ontdoen van deze massavernietigingswapens die de macht hebben om al het leven op aarde te vernietigen. Laten we in plaats daarvan onze beperkte wereldwijde middelen gebruiken om de biodiversiteit te beschermen, wereldwijde armoede uit te bannen en klimaatverandering aan te pakken.

Heilige Ene,
in de eis aan onze leiders
om alle productie, het bezit en het gebruik van kernwapens te stoppen,
help ons om te werken voor het algemeen welzijn van alle mensen
en voor de bescherming van de aarde, ons gemeenschappelijk huis.
Leid ons weg van de afgoderij van kernwapens,
alsof ze de macht hebben om ons te beschermen.
Laten we in plaats daarvan
liefdevolle relaties met elkaar en met de hele schepping opbouwen,
zodat we samen in vrede kunnen leven.

11 augustus – Feest van Sint-Clara van Assisi
St.-Clara werd geboren in Assisi op 16 juli 1194 als Chiara Offreduccio, de mooie oudste dochter van Favorino Sciffi, graaf van Sasso-Rosso en zijn vrouw Ortolana. Hoewel geboren in rijkdom en privilege, werd Clara geïnspireerd door de leer van Franciscus van Assisi tot een leven van radicale armoede, liefdevolle dienstbaarheid aan de armen en zieken, en gebed. Als medeoprichter met St.-Franciscus van de Franciscaanse Orde, maakte het leiderschap van Clara het voor vrouwen mogelijk om zich bij deze Franciscaanse manier van leven aan te sluiten. Ze was vastbesloten om haar eigen koers uit te stippelen voor haar nieuwe gemeenschap van vrouwen. Ze stond erop dat haar kleine gemeenschap van vrouwen in San Damiano woonde, buiten de beschermende muren van de stad Assisi, om bij de armen te zijn en ze te dienen. Zij en haar zussen gaven raad en zorg aan iedereen die aan hun deur kwam. In tegenstelling tot de kloosterpraktijken van die tijd, werden alle zusters gelijk behandeld, of ze nu van adel of arm waren. Ze sprak pausen en bisschoppen toe over haar evangelische manier van leven en weigerde compromissen te sluiten over waartoe ze voelde dat God haar riep. Door haar toewijding aan het eenvoudige leven, zorg voor de schepping, inzet voor geweldloosheid, en moedige dienst aan de armen die hulp kwamen zoeken, veranderden Franciscus en zij de Kerk en de wereld . Hun profetische getuigenis blijft volgelingen inspireren, niet alleen in de katholieke kerk, maar ook mensen uit verschillende landen en religies, meer dan 800 jaar na hun dood.

God, we danken U voor het inspirerende leven van St.-Clara.
Net als haar bidden we om integere mensen te zijn,
nooit concessies te doen aan wat we weten dat waar is,
maar altijd open voor nieuw begrip en nieuwe relaties.
Mogen we leven als zusters en broeders voor elkaar
en voor de hele schepping,
met eerbied voor de goddelijke aanwezigheid
die we elke dag tegenkomen.
Houd ons, net als Clara,
open om de behoeften van onze tijd te erkennen
en te reageren met vrijgevigheid, standvastigheid, liefde en mededogen.

(Uit: International Solidarity Days – JPIC)

OMHOOG Jaargang 65, editie 32, 8 augustus 2021Categorieën:geloof en leven

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: