Druppels liefde: Kenmerken van Maria

Door pater Ricardo Carvalho CSsR –

Tenhemelopneming van Maria

Lucas 1, 39-56

Het bezoek van Maria aan Elizabeth stelt de evangelist Lucas in staat om de Doper in contact te brengen met Jezus, zelfs voordat ze werden geboren. De scène is geladen met een heel speciale sfeer. De twee vrouwen worden moeders. Ze zijn allebei geroepen om mee te werken aan Gods plan. Er zijn geen mannen in de buurt. Zacharias is stil gebleven. Joseph is verrassend afwezig. De twee vrouwen bezetten het hele toneel.
Maria, die haastig uit Nazareth is aangekomen, wordt de centrale figuur. Alles draait om haar en haar Zoon. Haar beeld schittert met een aantal kenmerken die authentieker zijn dan de vele andere haar door de eeuwen heen toegeschreven op basis van aanroepingen en titels die ver verwijderd zijn van de evangeliën.

Maria, de moeder van mijn Heer
Zo verkondigt Elizabeth luid en vol van de Heilige Geest. Het is waar: voor de volgelingen van Jezus is Maria bovenal de Moeder van onze Heer. Van daaruit komt haar hele grootsheid voort. De vroege christenen hebben Maria nooit van Jezus gescheiden. Ze zijn onafscheidelijk. “Van alle vrouwen bent U door God gezegend”, biedt ze ons Jezus aan: “de gezegende vrucht van Uw schoot”.

Maria, de gelovige
Elizabeth verklaart haar gelukkig omdat ze “heeft geloofd”. Maria is niet alleen geweldig vanwege haar biologische moederschap, maar ook omdat ze Gods roeping om Moeder van de Verlosser te zijn trouw heeft aanvaard. Ze heeft geweten naar God te luisteren; ze heeft Gods Woord in haar hart bewaard; ze heeft erover gemediteerd; ze heeft het in de praktijk gebracht, trouw aan haar roeping. Maria is gelovige moeder.

Maria, de evangelieprediker
Maria biedt iedereen Gods redding aan die ze heeft verwelkomd in Gods eigen Zoon. Dat is haar grote missie en haar dienstbaarheid. Volgens het verhaal evangeliseert Maria niet alleen met haar gebaren en woorden, maar omdat ze overal waar ze gaat de persoon van Jezus en Zijn Geest met zich meedraagt. Dit is wat essentieel is in de evangelisatiehandeling.

Maria, brenger van vreugde
De groet van Maria brengt de vreugde over die voortkomt uit haar Zoon Jezus. Zij heeft als eerste geluisterd naar de uitnodiging van God: “Verheug u… de Heer is met u”. Nu, vanuit een houding van dienstbaarheid en hulp aan degenen die het nodig hebben, straalt Maria het goede nieuws van Jezus, de Christus, uit dat ze altijd met zich meedraagt. Zij is voor de Kerk het beste voorbeeld van een vreugdevolle evangelisatie.

Gebed
Vader,
leid mij langs de paden van Maria,
Uw trouwe dienaar,
wier leven werd voltooid,
verheven door U.
Moge ik, net als Maria,
weten hoe ik mezelf kan voorbereiden
op volledige gemeenschap met U.

Deze wekelijkse column is een overweging op de lezing van de zondag. Eerwaarde Ricardo de Carvalho CSsR is de parochiepriester van de Sint-Alfonsus in Paramaribo.

OMHOOG Jaargang 65, editie 33, 15 augustus 2021



Categorieën:column, Overwegingen

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: