Zoek eerst het koninkrijk van God


Jo-Ann Ooft-Monsels –

Ik stond op met een tekst in gedachten: Zoek eerst het koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid en al het andere zal u bovendien gegeven zijn (Matteüs 6:33). Het was geen gedachte die even snel overspoeld kon worden met andere gedachten over de drukke werkdag. De gedachte popte steeds op en liet me niet met rust. Snel waste ik nog even vaat, voordat ik toegaf aan die tekst. Ooh ja en ik veegde nog even het huis, voordat ik toegaf om die tekst uit de bijbel te lezen. En eigenlijk wilde ik ook nog dringende e-mailberichten beantwoorden, alvorens rustig de bijbeltekst tot me te nemen. In mijn hoofd waren de urgente zaken dan afgehandeld, voordat ik ongestoord de bijbel kon overdenken. Het was iets na vijf uur in de ochtend. Toen ik eindelijk de tekst wilde lezen, kwam de slaap…

De afleidingen om tijd voor de Here Jezus te maken, blijken niet nieuw. Eeuwen geleden verkoos Martha het bereiden van voeding boven quality time met de Here Jezus. Ze vond het onaanvaardbaar dat haar zus Maria luisteren naar de Here Jezus belangrijker vond dan helpen in de keuken (Lucas 38-42): Tijdens hun reis naar Jeruzalem kwamen Jezus en zijn leerlingen in een dorp waar zij gastvrij werden ontvangen door een zekere Martha. De zuster van deze vrouw, Maria, ging meteen bij Jezus zitten om naar Hem te luisteren. Maar Martha had het veel te druk met het klaarmaken van het eten. Op een gegeven ogenblik werd het haar te veel. Zij kwam bij Jezus staan en zei: ‘Here, hoe kunt U het goed vinden dat mijn zuster hier maar zit en ik al het werk moet doen! Zeg toch tegen haar dat zij mij moet helpen.’‘Martha, Martha,’ antwoordde Jezus. ‘Wat maak je je toch druk! In het leven heb je niet zoveel nodig. Eigenlijk maar één ding. Maria heeft dat ene ontdekt en het zal haar niet worden afgenomen.

Achteraf weten bijbellezers dat een moment aan de voeten van de Here Jezus niet zo vanzelfsprekend is. Het werken in de keuken gebeurt nog iedere dag, maar een persoonlijk gesprek kunnen voeren met onze Heer, Heiland en Zaligmaker en Hem face to face kunnen zien is uitzonderlijk. Maria heeft daar aan de voeten van de Here Jezus een moment meegemaakt waar velen diep naar zouden smachten: een intiem gesprek met de Here Jezus, waarbij Zijn stem gehoord kan worden, boven onze eigen stem, onze eigen gedachten en onze eigen verlanglijst.

Ik was vrij slaperig bij het lezen van de tekst ‘Zoek eerst het koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid en al het andere zal u bovendien gegeven zijn’. Voor wat extra kracht luisterde ik naar het gelijknamig lied, en het werkte. De slaap werd verdreven, de afleidingen gingen naar de achtergrond en tijdens het luisteren naar het lied kwam een moment van verwondering en bewondering voor de Here Jezus Christus.

OMHOOG Jaargang 65, editie 29, 18 juli 2021Categorieën:geloof en leven

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: