Solidariteit tonen en bidden (10)

11 juli – Wereldbevolkingsdag
Wereldbevolkingsdag, ook wel internationale dag van de bevolking genoemd, moet bewustwording van kwesties rond de wereldbevolking bevorderen. De wereldbevolking is gegroeid van 3 miljard in 1960 tot 7,9 miljard in 2021. Als ’s werelds populatie blijft groeien, worden de risico’s van pandemieën verhoogd en worden menselijke activiteiten voortgezet die het klimaat van onze planeet bedreigen. Grensoverschrijdende samenwerking over continenten en staten heen is noodzakelijk om deze problemen effectief aan te pakken. Groeiende menselijke populaties dwingen ons om creatief te zijn in de aanpak van de klimaatcrisis, verlies aan biodiversiteit, de behoefte aan efficiënte voedselproductie en -distributie, en manieren om de toegang tot schoon water te voorzien.

God, we danken U
voor de grote diversiteit van de menselijke familie
en voor de aarde, die ons gemeenschappelijk huis is.
Geef onze kerk de moed om
opnieuw de problemen rond de bevolkingsgroei te evalueren
en te spreken met morele autoriteit gebaseerd
op realistische evaluatie van de huidige situatie in de wereld
en de heiligheid van het menselijk leven.
Help ons allemaal om deze kwesties met openheid te benaderen.


18 juli – verjaardag van Nelson Mandela
Nelson Mandela werd geboren op 18 juli 1918 in Mvezo, Zuid-Afrika als de zoon van een adviseur van het hoofd van de Thembu koninklijke familie. Toen zijn vader stierf, was Nelson slechts 12 jaar oud en werd hij opgevoed door het hoofd. Opgeleid als advocaat, sloot Mandela zich in 1943 aan bij de strijd tegen de apartheid. In 1964 werd hij veroordeeld tot levenslange dwangarbeid en bracht de laatste 18 jaar van zijn gevangenschap door in de beruchte gevangenis Robbeneiland wegens poging tot gewelddadige omverwerping van de regering. Zijn strijd voor vrijheid en gerechtigheid inspireerde niet alleen tot geweldloze strijd in Zuid-Afrika, maar over de hele wereld. Zijn aandringen op geweldloosheid was de sleutel tot zijn succes. Hoewel ontsierd door gewelddadige episodes, was de overgang naar de democratie vrij van apartheid gebaseerd op het vertellen van de waarheid, het afleggen van publieke verantwoording, een bereidheid om geconfronteerd te worden met de onrechtvaardigheden van het verleden en het herstellen van de hoop van de natie in haar eigen toekomst. Voor zijn inspanningen is Nelson Mandela een symbool van de kracht van hoe hoop, doorzettingsvermogen, geweldloosheid, waarheid en verzoening een samenleving kunnen veranderen. Voor veel mensen die nog steeds in benauwende situaties leven, blijft Mandela een baken op de weg naar vrijheid.

Heilige Ene,
wij danken U voor het leven van Nelson Mandela.

Zijn geest van geweldloos verzet tegen onrecht en racisme
inspireert ons
en toont ons de kracht van een vreedzame revolutie
om verandering teweeg te brengen.
Help ons om haat altijd met liefde te beantwoorden,
onderdrukking met solidariteit en geweld met vrede.
Geef ons moed als we ons geïntimideerd voelen
en standvastigheid als we klaar zijn om op te geven.
Als we nadenken over het leven van Mandela vandaag,
herstel dan ons geloof in het menselijke vermogen
om te veranderen en getransformeerd te worden.

(Uit: International Solidarity Days – JPIC)

OMHOOG Jaargang 65, editie 28, 11 juli 2021Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: