Mi tek’ ala den tu prin k’ba

Zuster Judith Mawo –

Natuurlijk
Mi tek’ ala den tu prin k’ba. (=Ik heb beide injectiespuitjes al gehad). In al dit COVID-gebeuren heb ik nog nooit het echte woord voor injectiespuitje gehoord. Het echte Surinaams woord voor spuitje is prin (uitspraak prieng). Net als vele anderen ben ik volledig gevaccineerd.
Ik vergeet de dag van mijn eerste inenting nooit: 24 maart 2021, de dag waarop mijn vader overleden is. Een heel emotionele dag. Maar daar ik mij had opgegeven, ben ik toch naar het Fatima Oord getogen, waar de vaccinatie zou plaatsvinden, trouwens op steenworp afstand van het klooster.
Ik was heel kalm. De grote zaal was al vol mensen, zowel bewoners van het bejaardentehuis alsook personen van buitenaf. Ik had al vele reacties gehoord over dit spuitje. Velen stelden mij de vraag of ik mij zou laten vaccineren. Mijn antwoord was: natuurlijk.

Hardnekkig
Bij mijn eerste vaccinatie in maart waren de reacties van het publiek niet zo heftig als nu. Zelfs frontliniewerkers zijn nog huiverig om zich te laten inenten. Een van hen vertelde me zelfs dat ze flessen ‘COVID-medicijn’ heeft gekocht. Ze heeft ze opgestuurd naar haar zuster in Nederland. Andere reacties als: ”Zuster, jij zo’n verstandig mens…..”
In het Fatima Oord zijn er heel wat bewoners gevaccineerd. Ik vond het een wijs besluit van hen. Ik heb bij het eerste spuitje een beetje verveling gevoeld. Een gevoel van moeheid, maar bij het tweede prikje heb ik geen enkele klacht gehad.
Ondertussen heb ik veel mensen zien sterven aan het virus, ook bekenden. Toch blijven mensen hardnekkig. Op vele plaatsen bijvoorbeeld zag ik geen lockdown. In de dorpen gingen de activiteiten rond broko-dey, aiti-dey enz. gewoon door, met veel mensen.

Nog geen besef
Maar nu er ook doden te betreuren zijn in de dorpen begint men te beseffen hoe gevaarlijk de situatie is. Het vaccineren zal succesvol zijn als de mensen goed geïnformeerd worden. Want als we naar alle wilde verhalen luisteren rondom het vaccin, zal niemand gevaccineerd worden.
Reacties als: Ik wacht nog even; nog niet, of gewoon: ik laat me niet vaccineren, wijzen erop dat men nog niet tot het besef is gekomen hoe ernstig de situatie is. Wat te denken van het verhaal dat de bovenarm waar gevaccineerd is, verandert in een magnetisch veld. Als je op de plek een magneetje zou plaatsen, dat het dan vast blijft plakken. Gekker kan het niet.

Oproep tot vaccinatie
We kunnen niemand dwingen om zich te laten vaccineren. Maar als iemand gevaccineerd wil worden, moeten we hem of haar niet ontmoedigen. Ik hoorde twee oudere dames elkaar informatie geven over hoe zich voor te bereiden op het vaccin. De ene legde de andere als volgt uit: “Dri dey fos’ yu tek’ a prin yu mus’ nyan bun. Drin’ merki, drin’ sap, furu watra, nyan gruntu, drin paracetamol, ala den dri dey da yu no sa firi noti fu a prin”.
Zie daar, eenvoudige vrouwen die elkaar stimuleren om zich te laten vaccineren. Ik besluit met een oproep aan allen om zich te laten vaccineren. Wie had gedacht dat het coronavirus ook zo hard in Suriname zou toeslaan? Laten we bidden dat deze pandemie aan ons mag voorbijgaan. Vragen we dit op voorspraak van onze eigen pater Petrus Donders.
Lieve mensen nogmaals: laat je vaccineren!
Go tek’ a prin dan Sranan sa kon krin fu a corona krawasi.
Laat je vaccineren dan zal Suriname gevrijwaard worden van de coronagesel!

OMHOOG Jaargang 65, editie 28, 11 juli 2021Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

1 reply

  1. Wel mi tek mi 1e prin zuster Judith en mi skin at mi tjinso nomo.
    Goed gedaan zuster Judtih.Hoop dat dit artikel anderen motiveert om de stap te nemen zich te laten vaccineren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: