Wijzigingen in pastorale bediening

Door Melvin Mackintosh –

Nieuwe uitdaging
Pater Jan Geerits SDS, parochiepriester van de St.-Alfonsus, St.-Clemens, Zacheus en Paulus, zal stoppen als pastoor van deze parochies. De pastorale zorg wordt per 1 augustus a.s. formeel overgedragen aan de paters redemptoristen, die vanuit het complex van de St.-Alfonsus aan de Verlengde Keizerstraat hun missiewerk zullen voortzetten. De redemptoristen zijn op dit moment hier in Suriname met hun drietjes: pater Ricardo de Carvalho CSsR, pater Fagner Dalbem Mapa CSsR en pater Joseph Patrick ‘Patricio’ Dorcey CSsR. Binnenkort zullen nog twee priesters de redemptoristen komen versterken.
Het besluit voor deze wijziging is sinds eind april genomen en besproken met de directe betrokkenen, en is sinds kort aan een groter publiek bekendgemaakt. Naast vergaderingen van de parochieraad, overleg en afstemming met alle betrokkenen heeft pater Jan in een rondzendbrief eind mei ook de tijd genomen om het allemaal goed uit te leggen aan de geloofsgemeenschap. De COVID-19-situatie beperkt de betrokkenheid van parochianen in deze verandering, schrijft pater Jan in zijn brief, maar hij gelooft dat eenieder “ondanks de beperkingen hieraan een positieve invulling kunnen geven.”
Pater Jan Geerits, Salvatoriaan, verhuist naar de pastorie van de H. Driekoningen, bij zijn broeder pater Kumar Irudayasamy. Daar is er al een communiteit van de Salvatorianen met pater Kumar en pater Jan Verboogen. Een jaar of vier geleden had pater Jan Geerits de wens te kennen gegeven om daarnaartoe te verhuizen. Pater Jan ziet met de komst van de redemptoristen naar de St.-Alfonsus een mooie gelegenheid om die wens in een daad om te zetten. Pater Jan zal geen parochiepriester zijn, maar een ‘sabbatical’ nemen. Hij zal het wat rustiger aan gaan doen, zegt hij zelf. Want ook de pastorale zorg voor OLV van Goede Raad (Welgedacht A), St.-Antonius (Lelydorp) en St.-Isidoris (Reeberg) zal hij per 1 augustus overdragen aan een andere priester.

Redemptoristen
Met het besluit en voornemen voor de switch bij de St.-Alfonsus gaat de wens van de redemptoristen in vervulling. Op de eerste plaats kiezen religieuzen vanaf hun eerste gelofte ervoor om in gemeenschap (communiteit, klooster) te leven en vanuit deze communiteit hun werk te doen. Op de tweede plaats keren de redemptoristen terug naar de St.-Alfonsusparochie aan de Verlengde Keizerstraat, die door hen werd opgericht in 1892 en de naam kreeg van de stichter van hun congregatie, Alfonsus Maria de Liguori (1696-1787). De redemptoristen hebben er gewoond tot de toenmalige pater Wilhelmus de Bekker benoemd werd tot parochiepriester van de St.-Alfonsus.
Pater Ricardo de Carvalho wordt de parochiepriester voor St.-Alfonsus, Zacheus en de Pauluskerk, en pater Fagner Mapa wordt de parochiepriester voor St.-Clemens. Pater Patricio Dorcey is parochiepriester voor de OLV van Nazarath aan de Jozef Israelstraat. In eerste instantie zullen alleen pater Ricardo en pater Fagner verhuizen naar de pastorie van St.-Alfonsus. Stap voor stap zal de pastorie tot een klooster voor de redemptoristen worden. Dit houdt in dat ook de begane grond, waar nu het secretariaat, de parochiezaal en bergruimten zijn, zullen worden gebruikt voor het klooster.
De parochieraad van de St.-Alfonsuskerk is zich ervan bewust dat deze switch in de praktijk niet zo gemakkelijk een-twee-drie te realiseren is, schrijft pater Jan, maar hij roept de parochianen op om het te beschouwen als een nieuwe uitdaging, en samen ervoor te bidden en ervoor te zorgen dat de overdracht een succes wordt.

Pastorale bediening
Er zijn nog meer wijzigingen in de pastorale bediening van parochies. Hieronder allemaal op een rijtje.

Per 04 juli 2021:
Ontheffing van pater Rudi Wong Loi Sing uit het pastoorschap van pastoraal gebied (PG) Suriname-West: St.-Jozef (Nieuw-Nickerie), H. Geest (Waldeck), H. Franciscus Xaverius (Paradise), H. Don Bosco (Wageningen), OLV Onbevlekte Ontvangenis (Mary’s Hope), H. Hart (Burnside), H. Hart (Tapoeripa) en St.-Theresia (Cupido). Pater Rudi verhuist naar de pastorie van de St.-Bonifaciuskerk in Paramaribo en wordt t.z.t. benoemd tot pastor voor het ziekenpastoraat.
Ontheffing van pater Iyke Ugwu van bediening van Coronie.
Benoeming van pater Agustinus Sudaryanto en Khristovorus Susanto tot respectievelijk pastoor en parochievicaris van PG Suriname-West.

Per 25 jul 2021:
Ontheffing van pater Ricardo de Carvalho als pastoor van PG Paramaribo-Zuid: Maria Koningin (Latour), Allerheiligste Verlosser (Domburg), St.-Franciscus (Livorno), Hanna’s Lust, Houttuin, Sunny Point, Pontbuiten.
Benoeming van pater Iyke Ugwu tot pastoor van PG Paramaribo-Zuid; met ondersteuning van de diakens Guillaume Karsters, Lito Alantee, Antonius Combo en Freddy Todie.
Het pastoorschap van pater Iyke Ugwu voor De Barmhartige Samaritaan blijft ongewijzigd.

Per 1 augustus 2021:
Ontheffing van pater Jan Geerits als pastoor van St.-Alfonsus en St.-Clemens, inclusief Zacheus- en Pauluskerk.
Benoeming van pater Ricardo de Carvalho tot pastoor van St.-Alfonsus, incl. Zacheus- en Pauluskerk.
Benoeming van pater Fagner Dalbem Mapa tot pastoor van St.-Clemens.

Per 1 augustus 2021:
Ontheffing van pater Jan Geerits als pastoor van OLV Goede Raad (Welgedacht A), St.-Antonius (Lelydorp), St.-Isidorus (Reeberg).
Ontheffing van pater Fransiskus Mistrianto als pastoor van de OLV Fatimaparochie.
Benoeming van pater Fransiskus Mistrianto tot pastoor van OLV Goede Raad (Welgedacht A), St.-Antonius (Lelydorp), St.-Isidorus (Reeberg).
Het pastoorschap van pater Fransiskus Mistrianto voor St.-Jozef (Copieweg) blijft ongewijzigd.
Benoeming van pater Fransiskus Kebry tot parochievicaris van deze 3 parochies en ook St.-Jozef (Copieweg).
Benoeming van pater Guillaume Woei A Jin tot pastoor van de OLV Fatimaparochie; met ondersteuning van diaken Anthonius ‘Sonny’ Waterberg.
Het pastoorschap van pater Guillaume Woei A Jin voor H. Familieparochie blijft ongewijzigd.

OMHOOG Jaargang 65, editie 23, 6 juni 2021Categorieën:BISDOM, geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: