VN lanceert decennium voor herstel ecosystemen

Paus Franciscus
Zaterdag 5 juni is het de jaarlijkse Wereldmilieudag van de Verenigde Naties. Dit jaar zal het de start zijn van het VN-decennium voor herstel van ecosystemen. Het thema van Wereldmilieudag 2021 Reimagine. Recreate. Restore. geeft de alomvattende sfeer aan van het actieplan voor het komende VN-decennium. Naar aanleiding van een actievoorstel van meer dan 70 landen heeft de Algemene Vergadering van de VN in maart 2019 besloten om 2021-2030 uit te roepen tot het decennium van de Verenigde Naties voor herstel van ecosystemen. Onder leiding van het VN-milieuprogramma (UNEP) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) heeft het VN-decennium tot doel een sterke, brede wereldwijde beweging op te bouwen en inspanningen te bevorderen om de aantasting van ecosystemen wereldwijd te voorkomen, te stoppen en om te keren.
Een virtueel gala-evenement op vrijdag, de vooravond van Wereldmilieudag, zal de launch zijn van het VN-decennium voor herstel van ecosystemen. Verschillende wereldleiders en figuren zoals premier Imran Khan van Pakistan, de gastheer van de internationale viering van Wereldmilieudag dit jaar, bondskanselier Angela Merkel van Duitsland, secretaris-generaal van de VN António Guterres, UNEP-directeur Inger Andersen en FAO-directeur-generaal QU Dongyu zullen acte de presence geven. Paus Franciscus, een fervent voorvechter van het milieu en de planeet, ‘ons gemeenschappelijke huis’, zal bij deze gelegenheid een boodschap geven. In zijn encycliek uit 2015 Laudato si’ – over de zorg voor ons gemeenschappelijk huis, hekelt de paus het ongebreidelde consumentisme en onverantwoordelijke ontwikkeling die leiden tot aantasting van het milieu en opwarming van de aarde, en roept iedereen op om ‘snelle en verenigde wereldwijde actie’ te ondernemen.

Laatste kans
Het VN-decennium is ook de deadline voor de Sustainable Development Goals en de tijdlijn-wetenschappers hebben het decennium geïdentificeerd als de laatste kans om catastrofale klimaatverandering te voorkomen. Met duizenden initiatieven ter plaatse zal het een bewustzijn moeten bevorderen van het belang van succesvol ecosysteemherstel om de wereld op spoor te krijgen naar een duurzame toekomst. Door middel van communicatie, evenementen en een speciaal webplatform zal het VN-decennium een hub bieden voor iedereen die geïnteresseerd is in restauratie om projecten, partners, financiering te vinden en de kennis die ze nodig hebben om hun herstelpogingen tot een succes te maken.
Gezonde ecosystemen zullen het levensonderhoud van mensen verbeteren, klimaatverandering tegengaan en de ineenstorting van de biodiversiteit stoppen. Ecosystemen kunnen groot zijn zoals een bos, of klein zoals een vijver. Volgens de classificatie van UNEP zijn er 8 hoofdtypen ecosystemen: landbouwgronden, bossen, meren en rivieren, graslanden en savannes, bergen, oceanen en kusten, veengebieden en stedelijke gebieden. Vele zijn cruciaal voor menselijke samenlevingen, ze voorzien mensen van water, voedsel, gebouwenmaterialen en tal van andere benodigdheden. Ze bieden ook voordelen voor de hele planeet, zoals klimaatbescherming en behoud van de biodiversiteit.

Potentiele catastrofale kilmaatverandering
Maar in de afgelopen decennia heeft de honger van de mensheid naar hulpbronnen veel ecosystemen tot het breekpunt geduwd. Hun herstel kan vele vormen aannemen zoals het laten groeien van bomen, het vergroenen van steden, tuinen, het veranderen van eetgewoonten of het opruimen van rivieren en kusten. Te lang heeft de mensheid de ecosystemen van haar planeet uitgebuit en vernietigd. Elke drie seconden verliest de wereld genoeg bos om een voetbalveld te bedekken. Meer dan 4,7 miljoen hectare bos – een gebied groter dan Denemarken – gaat elk jaar verloren. Wetlands worden drooggelegd voor landbouw, waarbij wereldwijd zo’n 87 procent verloren is gegaan in de afgelopen 300 jaar.
In de afgelopen eeuw hebben we de helft van onze wetlands vernietigd. Bijna 80 procent van het afvalwater van de wereld wordt zonder behandeling in onze oceanen en rivieren geloosd. Zoveel als 50 procent van onze koraalriffen is al verloren gegaan en tegen 2050 zou dat 90 procent kunnen zijn, zelfs als de opwarming van de aarde beperkt blijft tot een stijging van 1,5°C. Veengebieden in meer dan 180 landen zijn vitale, superkrachtige ecosystemen. Hoewel ze slechts 3 procent van ’s werelds land bestrijken, slaan ze bijna 30 procent van de koolstof van de grond op.
De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is drie opeenvolgende jaren gestegen en de planeet is op weg naar een potentieel catastrofale klimaatverandering. De COVID-19-pandemie heeft laten zien hoe rampzalig de gevolgen van het verlies van ecosysteem kan zijn. Door het gebied van natuurlijke habitat voor dieren te verkleinen, hebben we ideale omstandigheden gecreëerd voor ziekteverwekkers – waaronder coronavirussen – om zich te kunnen verspreiden.

Pakistan
Volgens een UNDP-rapport riskeert Pakistan in het bijzonder een verhoogde variabiliteit van moessons, terugtrekkende Himalaya-gletsjers en extreme gebeurtenissen zoals overstromingen en droogtes. Deze zullen leiden tot een toename van de voedsel- en wateronzekerheid. Bloomberg schat dat slechts 5 procent van het land bosbedekking heeft, tegen een wereldwijd gemiddelde van 31 procent, waardoor het een van de zes landen is die het meeste risico lopen bij klimaatverandering.
De milieuproblemen in Pakistan worden verergerd door de grote bevolking: het is het vijfde meest bevolkte land ter wereld, wat het milieu steeds meer belast. Bovendien woont volgens de Wereldbank meer dan 24 procent van de Pakistaanse bevolking in armoede, waardoor mensen een groter risico lopen op de gevolgen van klimaatverandering. Dit komt grotendeels omdat ze afhankelijker zijn van natuurlijke hulpbronnen en minder goed kunnen omgaan met variabiliteit van het klimaat.

Tien-miljard-bomen-tsunamiproject
Echter, de Zuid-Aziatische natie, die de wereldwijde gastheer is van Wereldmilieudag dit jaar heeft laten zien dat het bereid is het voortouw te nemen bij het herstel van ecosystemen met zijn tien-miljard-bomen-tsunamiproject. Het ambitieuze plan van aanpak, dat wordt ondersteund door UNEP, wil tegen 2023 tien miljard bomen planten. Het project, gelanceerd in 2019, bereikte onlangs een nieuwe mijlpaal: de aanplant van de miljardste boom. Op 27 mei plantte premier Imran Khan de miljardste boom – een jonge deodar-cederboom – bij het Makhniyalbos in de provincie Khyber Pakhtunkhwa.
“Grootschalige herstelinitiatieven zoals The Ten Billion Tree Tsunami Project staan centraal bij de inspanningen van Pakistan om het VN-decennium te ondersteunen en het herstel van ecosystemen te vergroten,” zei Dechen Tsering, regionaal directeur van UNEP voor Azië en de Stille Oceaan. “We bevinden ons op een punt in de geschiedenis waar we moeten handelen en Pakistan gaat voor bij deze belangrijke inspanning.” Het tien-miljard-bomen-tsunami-project helpt niet alleen om noodlijdende ecosystemen te herstellen en natuurlijk kapitaal te verbeteren; het ondersteunt ook het levensonderhoud. Het project zal naar verwachting banen creëren voor bijna 85.000 dagloners. Bovendien zal het Pakistaanse initiatief voor beschermde gebieden bijna 7.000 banen op de lange termijn scheppen.
(Vatican News)

U kunt het allemaal volgen via deze link.

OMHOOG Jaargang 65, editie 23, 6 juni 2021Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: