Ik ben moe, wij zijn moe

Door Chequita Goedschalk –

Moe van alles
Ja, deze zinnen horen we al enkele jaren en het gaat maar door. Moe van de regering, moe van COVID-19, moe van de doctoren die geen aandacht voor ons hebben. Moe van onze kinderen die ons de hele dag roepen om de gekste dingen. Moe van onze partner, want ze zijn nu meer thuis dan ooit. Ja, eigenlijk leren we nu pas elkaar goed of beter kennen en het kan dan zijn dat de kleinste handeling ons irriteert of we hebben er nooit bij stilgestaan dat het altijd al zo was. Ja, moe van alles.
Vaak worden er hierbij diepe en harde zuchten geslaakt. Maar als we ons eens plaatsten in hun schoenen, wat zal onze reactie zijn? Ben ik moe van het volk? Het kan, want het klaagt alleen maar: ze luisteren niet naar ons. Ben ik moe van mijn ouders? Het kan, want ze geven me toch geen aandacht. Ja, we zijn moe van onze ouders. Ik ben moe van mijn partner die de hele dag op me zit te vitten i.p.v. dat hij/zij ziet wat er gedaan moet worden. Het is moeilijk ja, om te luisteren naar iemand die iets anders zegt dan wat we willen horen.

Wat als?
Begrijpt u me niet verkeerd, ook ik ben soms moe van wat ze ons verkopen, aansmeren. En dan kan ik soms in een echte discussie belanden met mijn collega als ik probeer te begrijpen, en anders denk. Ook zo bij de doctoren, ik probeer te denken: wat als zij massaal besmet worden. Hoe verder? Hmm…….
Ja, ik denk meestal anders; ik probeer het positieve erin te vinden en niet te oordelen. Moeilijk. Overal om je heen krijg je negatieve en positieve reacties van mensen die het anders zien, van mensen die misschien niet weten hoe om te gaan met de situatie. Reacties op basis van een gebeurtenis. Wat als de doctoren zeggen: we zijn moe. Of de regeerders? Wat als God zegt: Ik ben moe? Moe van al die mensen die tot me bidden en maar doorgaan met bidden en maar doorgaan met vragen. Wat als?
Ik stel me dan voor dat het een wereld zal zijn nog veel erger dan nu. Ik stel me voor een wereld zoals een echte Sodom en Gomorra. Want God heeft geen tijd om te luisteren, geen zin om gebeden te verhoren, geen zin om een genezende, een leidende hand te geven. Wat als? Was Jezus moe toen Hij aan het kruis hing voor ons? Was Zijn Hemelse Vader moe om naar Hem te luisteren? Wat denkt u? Ik denk van niet, anders zou het heel anders zijn verlopen. Een heel andere wereld zouden we hebben. God laat in ons leven ellende, ruzie, ziekte, macht toe om te zien, horen hoe wij ermee omgaan. Hoe wij niet moe worden om steeds hetzelfde te doen. Hoe wij niet moe worden om Hem niet toe te laten ondanks gebed.

Meer positiviteit
Kent u het verhaal van de man die tijdens een overstroming op het dak van zijn huis was geklommen, om hem heen alleen maar water? Hij bad tot God en vroeg om hulp. Er kwam een boot langs, hij weigerde in te stappen. Dezelfde boot kwam weer langs nu met mensen die de bootsman had opgepikt. Weer een weigering, daarna een helicopter: weer een weigering. En toen verdronk hij. Bij God aangekomen werd hij boos op God, want Hij had geen hulp gestuurd. Denkt u dat als God moe was Hij de boot en helicopter had gestuurd? Wij mensen herkennen in ons moe-zijn soms de tekenen van hulp niet. In onze gebeden wanneer we zo zuchten en huilen omdat we moe zijn, herkennen we niet de genade en hulp van onze God.
De Heer heeft ons enkele teksten in de Bijbel meegegeven voor als we moe zijn en deze zijn dan ter bemoediging: Mattheüs 11:28-30, Jesaja 40:29-32, Habakuk 3:19, Spreuken 16:2-3. Laten we deze teksten lezen en gebruiken ter bemoediging om te luisteren naar alle mensen om ons heen. Moe zijn, moe worden overkomt ons allemaal, maar laten we ons niet meeslepen door de massa die ons nog meer naar onderen haalt, de diepte in. Probeer een andere kijk op het geheel te hebben, een positieve. Een moeilijke taak, maar alleen met positiviteit komen wij verder. Haal het negatieve moe-zijn eruit en zet het om in positieve krachten die wij hebben gekregen van onze Heer en Heiland. Laten we elkaar positief aansteken, zodat het volk van Suriname positief gaat denken en het land vooruit kan komen.

OMHOOG Jaargang 65, editie 22, 30 mei 2021Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: