Salvatoriaanse familie: wie was Frans Jordan? (5)

Jos Steeman –

We hebben ons in de voorbije vier maanden gefocust op de persoon van pater Franciscus van het Kruis Jordan, hoe hij zijn roeping beleefde en de stichting van de Salvatoriaanse familie voorbereidde. Deze maand gaan we in op zijn zaligverklaring door paus Franciscus op 15 mei aanstaande.

Om zaligverklaard te worden moet er aan een tweetal voorwaarden worden voldaan:
ten eerste moet de persoon een godvruchtig leven hebben geleid, waarna hij of zij eerbiedwaardig wordt genoemd. Bij pater Franciscus van het Kruis Jordan kan vastgesteld worden dat hij zijn oorspronkelijk charisma gedurende zijn leven ongewijzigd heeft behouden ondanks alle van buitenaf komende aanvallen, die op zijn persoon gericht waren.
Als tweede is er een wonder op voorspraak van de eerbiedwaardige nodig. En dat is meestal het probleem, want om een wonder een wonder te laten zijn, moeten alle andere mogelijkheden zijn uitgesloten en het wonder moet toegeschreven kunnen worden aan de voorspraak van die eerbiedwaardige persoon. Er bestaat daarvoor een pauselijke commissie bij het Vaticaan in Rome, die de nodige toetsing verricht en dan de goedkeuring doorgeleidt naar de paus. Hij is namelijk de enige die een zaligverklaring kan uitspreken, de zogenaamde beatificatie.
Het wonder op voorspraak van onze stichter is gebeurd in Brazilië, waar een jong echtpaar van de artsen te horen had gekregen dat hun eerste kindje, zoals reeds in de schoot van de moeder zichtbaar was, volledig gehandicapt zou worden geboren. Toen heeft dit echtpaar, als leek-lid van de Salvatoriaanse familie, zich in gebed gewend tot onze stichter en vurig gebeden, samen ook met andere leden van de Salvatoriaanse familie. En warempel, ondanks alle doemberichten werd het kind volledig gezond en normaal geboren. Een echt wonder dus op voorspraak van pater Franciscus van het Kruis Jordan. Nadat dit na grondig medisch onderzoek bevestigd kon worden, verklaarde de paus dat de zaligverklaring zal plaatshebben op 15 mei 2021 in de basiliek van Sint-Jan van Lateranen in Rome.

Pater Fransciscus ‘Frans’ van het Kruis Jordan is de stichter van de Salvatoriaanse familie. In mei 2021 wordt hij zalig verklaard. In voorbereiding op deze bijzondere dag biedt de Salvatoriaanse familie deze artikelen aan waarin diverse aspecten van de persoon Frans Jordan worden belicht. Deze aspecten zijn gehaald uit het dagboek van pater Frans.

OMHOOG Jaargang 65, editie 18, 9 mei 2021Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: