Hemelvaart en Pinksteren tijdens de coronapandemie

Door Riet Djasmadi –

Heilige Geest
Veertig dagen na Pasen vieren we Hemelvaart. Wij christenen vieren dan dat Jezus na Zijn opstanding naar God, Zijn Vader in de hemel is opgevaren. Na Hemelvaart volgt het Pinksterfeest. Op Hemelvaartsdag zoals die in Marcus, Lucas en Handelingen staat beschreven, wordt Jezus in de hemel opgenomen om zich daar voor te bereiden op de dag dat Hij voor de laatste keer naar de aarde zal terugkeren om te oordelen over de levenden en de doden. Met de levenden worden de gelovigen bedoeld en met de doden degenen die Jezus niet als hun Verlosser aannemen. In de Bijbel wordt Hemelvaart als het laatste oordeel omschreven. In de hemel zal Jezus pleiten voor de gelovigen en Hij belooft de Heilige Geest naar de aarde te sturen om de apostelen te helpen en kracht te geven om te getuigen van Jezus Christus.
Als 10 dagen na Hemelvaartsdag en op de 50ste dag na Pasen de Heilige Geest over de aarde wordt uitgestort, vieren we het Pinksterfeest. Pinksteren wordt ook beschouwd als het ontstaan van de christelijke kerk. Maar kunnen we in deze tijd van de pandemie nog wel vieren dat de Heilige Geest over ons is neergedaald om ons in deze onzekere tijden bij te staan? Toen we vorig jaar Hemelvaartsdag en Pinksteren vierden, was ons land in total lockdown wegens de pandemie van het coronavirus. Helaas is er het afgelopen jaar weinig veranderd wat de lockdown betreft.

Wensen en hopen
Even was er uitzicht toen we dit jaar de Goede Week en Pasen in het huis van God gezamenlijk konden vieren. Maar in het afgelopen jaar hebben velen onder ons vaak in stilte geleden. Geleden onder het verdriet van het gemis van een dierbare vriend of kennis die door het coronavirus is heengegaan. Ook zijn er velen onder ons die zich zorgen maken of zijzelf of hun dierbaren nog wel genezen van het virus of juist bespaard blijven van het virus. Hierdoor leven we nu in een wereld van wensen en hopen. Wensen dat we onze vrijheid terugkrijgen zoals we dat vóór de pandemie gezamenlijk konden beleven. Hopen dat we zelf of onze dierbaren niet getroffen worden door het virus en dat de pandemie snel voorbijgaat. Maar in het hopen ligt het Pinksterfeest verborgen. God heeft ons de Heilige Geest gezonden aan wie wij onze wensen kunnen voorleggen om ons te sparen voor het virus. Waar zouden wij zijn zonder de Heilige Geest? Aan wie zouden we dan onze zorgen en noden kunnen voorleggen? Aan wie zouden we bescherming kunnen vragen?

Vertrouwen
Jezus had aan Zijn discipelen beloofd dat hij de Heilige Geest zou sturen om hen te helpen in hun persoonlijke geloof en kracht te geven om te kunnen getuigen van dit geloof. We kunnen dus vertrouwen op de Heilige Geest. De Heilige Drie-eenheid: God de Vader, Jezus de Zoon en de Heilige Geest, die ook God is. God heeft de mens het inzicht en de kracht gegeven om een vaccin tegen het virus te maken. Laten we hopen en vertrouwen dat dat vaccin ons bespaart van het virus zodat we onze vrijheid weer kunnen beleven. Laten we de Heilige Geest blijven aanroepen door veel te bidden voor onze medemens en voor onszelf dat we bespaard blijven van het coronavirus; we bidden ook dat de zieken van het coronavirus mogen herstellen. We kunnen vertrouwen op het Pinksterfeest, op de Heilige Geest die Jezus ons heeft gezonden. Laten we blijven hopen dat onze wensen van vrijheid in vervulling mogen gaan. Ons vertrouwen dat de pandemie voorbijgaat mag nooit verloren gaan, want dan gaan we voorbij aan de kracht van het Pinksterfeest: de Heilige Geest. Ik wens u allen een goede Hemelvaart en een zalig Pinksterfeest. De betekenis van Pinksteren staat beschreven in Handelingen 2, 1-41.

OMHOOG Jaargang 65, editie 18, 9 mei 2021Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: