Druppels liefde: In de stijl van Jezus

Door pater Ricardo Carvalho CSsR –

Johannes 15, 9-17

Jezus neemt afscheid van Zijn discipelen. Hij heeft hartstochtelijk van ze gehouden. Hij heeft hen liefgehad met dezelfde liefde als de Vader. Nu moet Hij ze verlaten. Hij kent hun egoïsme. Ze weten niet hoe ze van elkaar moeten houden. Hij ziet ze onderling ruzie maken over het krijgen van de eerste plaatsen. Wat wordt er van hen?
De woorden van Jezus krijgen een plechtige toon. Ze moeten goed in ons allemaal gegraveerd blijven: “Dit is Mijn gebod: heb elkaar lief zoals Ik jullie heb liefgehad”. Jezus wil niet dat Zijn stijl van liefhebben verloren gaat onder de Zijnen. Als ze het op een dag vergeten, zal niemand hen als Zijn discipelen kunnen herkennen.

Van Jezus blijft er een onvergetelijke herinnering. De eerste generaties vatten Zijn leven als volgt samen: Hij ging overal rond om goed te doen. Het was goed om Hem te ontmoeten. Hij zocht altijd het welzijn van mensen. Hij hielp om te leven. Zijn leven was goed nieuws. Je zou in Hem de goede nabijheid van God kunnen ontdekken.
Jezus heeft een stijl van liefhebben die onmiskenbaar is. Hij is erg gevoelig voor het lijden van mensen. Hij kan niet voorbijgaan aan iemand die lijdt. Wanneer Hij op een dag het dorpje Naïn binnengaat, ontmoet Hij een begrafenis: een weduwe die haar enige zoon komt begraven. Van Jezus gaat een liefde van binnenuit naar die onbekende vrouw: “Vrouw, huil niet”. Wie liefheeft zoals Jezus gaat rond met het verlichten van lijden en het drogen van tranen.

De evangeliën vermelden bij verschillende gelegenheden hoe Jezus het lijden van de mensen in Zijn ogen hield. Hij keek naar ze en werd diep van binnen bewogen: Hij zag ze lijden of neerslachtig zijn als schapen zonder herder. Hij komt snel tussen beide om de zieksten te genezen of ze te voeden met Zijn woorden. Wie liefheeft zoals Jezus leert met mededogen naar de gezichten van mensen te kijken.
De bereidheid van Jezus om goed te doen, is bewonderenswaardig. Hij denkt niet aan zichzelf. Hij luistert naar elk telefoontje en staat altijd klaar om te doen wat hij kan. Een blinde bedelaar die medelijden van Hem smeekt terwijl Hij onderweg is, verwelkomt Hij met deze woorden: “Wat wil je dat Ik voor je doe?” Iemand die liefheeft zoals Jezus loopt met deze houding door het leven.

Jezus weet hoe Hij dichtbij de meest behoeftigen moet zijn. Er is geen gebrek aan degenen die om Hem smeken. Hij doet wat Hij kan om hun pijn te genezen, hun geweten te bevrijden of Zijn vertrouwen in God te verspreiden. Maar Hij kan niet alle problemen van die mensen oplossen.
Daarom zet Hij zich in om goede daden te doen: kinderen van de straat omhelzen (Hij wil niet dat iemand zich verweesd voelt); – de zieken zegenen (Hij wil niet dat ze zich door God verlaten voelen); de huid van de melaatsen strelen (Hij wil niet dat ze zichzelf buitengesloten zien). Zo zijn de gebaren van iemand die liefheeft zoals Jezus.

Gebed:
Geest van geluk,
moge de zekerheid van de opstanding
mij helpen
pijn en lijden te verdragen
zonder flauw te vallen.

Deze wekelijkse column is een overweging op de lezing van de zondag. Eerwaarde Ricardo Carvalho CSsR is de parochiepriester van Maria Koningin van de Wereld (Latour) en St.-Franciscus (Livorno).

OMHOOG Jaargang 65, editie 19, 9 mei 2021Categorieën:column, Overwegingen

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: