Uit het archief

Bisdom Paramaribo heeft een archief met een collectie documenten en archiefstukken vanaf de achttiende eeuw. Deze documenten en archiefstukken hebben alle betrekking op het rooms-katholieke leven in Suriname. Veelal wordt het archief geraadpleegd voor een kopie van een doopbewijs of de juiste schrijfwijze van een familienaam. Naast doop-, trouw- en begrafenisregisters zit in de collectie ook een verscheidenheid aan correspondentie en stukken over onder andere ledenregistratie en gemeenteleven.
Chequita Goedschalk en Idris Kortram, de twee medewerkers bij het archief, komen ook regelmatig foto’s tegen in de collectie. Vele van deze foto’s hebben soms een beknopte omschrijving maar vaak genoeg geen. Deze foto’s waren belangrijk genoeg om in het archief terecht te komen. Ongetwijfeld zal het verhaal achter die foto ook nieuwswaardig zijn. Daarom roepen de medewerkers van het archief uw hulp in.
Om de ene week wordt hier op deze pagina een foto met al haar kenmerken geplaatst. Herkent u de persoon of personen op de foto? Herkent u het huis, de straat? Of hebt u een bigisma in huis die zich die foto kan herinneren? Wij van het archief van bisdom Paramaribo horen het graag!
U kunt ons bellen op 426092 of e-mailen naar c.goedschalk@bisdomparamaribo.org


Moeder met een kind op de arm. Deze foto is vermoedelijk in Paramaribo gemaakt.


Een Hindoestaanse man en vrouw samen met een Pater Dresen (die toen residentie had in de kerk van Majella aan de toenmalige Gravenstraat).


“Deze vrouw is door pater Petrus Donders gedoopt, aldus pater van Emstede,” staat er op de achterkant van deze foto.

Deze vrouw is een Arowakse.
We zijn op zoek naar de naam van deze Indiaanse.


Kapiteins van het Marowijne. Ze staan voor een regeringsgebouw. Waarschijnlijk zijn ze op uitnodiging van de toenmalige Gouverneur naar de stad gekomen. Ze hebben allemaal een wandelstok en ketting bij zich. Graag willen wij weten hoe deze kapiteins heten.

Informatie omtrent deze foto is van harte welkom.
Categorieën:column, geloof en leven

Tags: , , , ,

6 replies

 1. Dit is op OMHOOG herblogden reageerde:

  Het archief van bisdom Paramaribo heeft twee foto’s toegevoegd! Uw hulp is welkom! #archiefbisdomparamaribo #fotocollectie #bisdomparamaribo

  Like

 2. Ik had al eerder een soortgelijke foto op internet gevonden:

  Bij de foto staat het jaartal 1935 en wordt o.a. granman (groot-opperhoofd) van de Aucaners, Amakti(e), met enkele van zijn kapiteins vermeld. Tevens worden de tikies, zilveren borstplaten en het gouvernementshotel in Paramaribo genoemd. De foto kan niet in 1935 zijn gemaakt, want granman Amakti zou reeds overleden zijn.
  Zou deze foto gemaakt zijn op of rond 31 juli 1916 (de datum waarop de nieuwgekozen granman Amakti van Otterloo in Paramaribo is gearriveerd voor zijn officiële aanstelling van bestuurswege door de toenmalige Raad van Bestuur)? Mogelijk andere personen op de foto zijn de kapiteins Dandiloo, Kwassie, Alloeï, Adam enerzijds en anderzijds Kanapé (hoofd kapitein vanaf 12/09/21) en Gagoe van Otterloo (Gran fiskari vanaf 12/09/21). Misschien dat u op basis hiervan verder kunt uitzoeken wie wie is op deze foto is? Ik ben benieuwd. Deze foto leidt naar een vergeten deel van de Surinaamse geschiedenis. 😢
  Bron:
  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011091061:mpeg21:a0034

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011217226:mpeg21:a0003

  Like

 3. Beste Chequita,

  Zou je de foto van de mevrouw die mogelijk is gedoopt door Petrus Donders in een groter bestand naar mij willen sturen?
  Deze bijzondere foto wil ik plaatsen in de nieuwsbrief van de Stichting Petrus Donders Tilburg

  Bedankt!

  En met vriendelijke groet,

  Paul Spapens, bestuurslid

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: