Druppels liefde: Nieuwe christelijke identiteit

Door pater Ricardo Carvalho CSsR –

Marcus 9, 2-10

Om een christen te zijn, is het meest doorslaggevende niet wat iemand gelooft, maar welke relatie iemand heeft met Jezus. Overtuigingen veranderen ons leven over het algemeen niet. Iemand zou kunnen geloven dat God bestaat, dat Jezus is verrezen en vele andere dingen, maar is nog geen goede christen. Het is de band met Jezus en het contact met Hem die ons kunnen veranderen.
In de evangeliën kun je het verhaal lezen dat traditioneel de transfiguratie van Jezus wordt genoemd. Het is niet langer mogelijk om de historische ervaring waaruit dit verhaal is voortgekomen, te reconstrueren. We weten alleen dat het een zeer geliefde tekst was onder de eerste christenen, omdat de tekst hen onder andere aanmoedigde om alleen in Jezus te geloven.

Het tafereel vindt plaats op een hoge berg. Jezus wordt vergezeld door twee legendarische personen uit de Joodse geschiedenis: Mozes die de wet vertegenwoordigt en Elia de meest geliefde profeet in Galilea. Alleen Jezus verschijnt met een veranderd gezicht. Vanuit een wolk wordt een stem gehoord: “Dit is mijn geliefde Zoon. Luister naar Hem”.
Wat belangrijk is, is niet in Mozes of Elia te geloven, maar naar Jezus te luisteren en Zijn stem te horen, die van de geliefde Zoon. Wat doorslaggevend is, is niet te geloven in traditie of instellingen, maar Jezus centraal te stellen in ons leven om een bewuste relatie te hebben, die steeds meer toegewijd is aan Jezus Christus. Alleen dan kan men Zijn stem horen midden in het leven, in de christelijke traditie en in de Kerk.

Alleen door deze groeiende gemeenschap met Jezus veranderen onze identiteit en criteria, krijgen we een gezonde kijk op het leven, worden we bevrijd uit slavernij, en vergroten we onze verantwoordelijkheid voor het evangelie.
Door Jezus kunnen we anders leven. Mensen zijn niet meer slechts aantrekkelijk of onaangenaam, interessant of oninteressant en problemen zijn niet waar het allemaal om draait. De wereld is geen slagveld waar iedereen zichzelf zo goed mogelijk verdedigt. Het lijden van de meest weerloze begint ons pijn te doen. We durven te werken voor een wereld die net wat menselijker is. We kunnen meer op Jezus lijken.

Gebed
Heer Jezus, openbaar mij steeds meer Uw diepe waarheid, zodat ik de grootheid kan begrijpen van de liefde die U aan het kruis toonde.

Deze wekelijkse column is een overweging op de lezing van de zondag. Eerwaarde Ricardo Carvalho CSsR is de parochiepriester van Maria Koningin van de Wereld (Latour) en St.-Franciscus (Livorno).

OMHOOG Jaargang 65, editie 09, 28 februari 2021Categorieën:column, Overwegingen

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: