Salvatoriaanse familie: wie was Frans Jordan (2)

Jos Steeman –

De eerste, diep geestelijke ervaring heeft pater Franciscus van het Kruis Jordan gehad toen hij als vrolijke en van overmoed overvloeiende knaap op 7 april 1861 zijn eerste heilige communie deed. Hij was toen 12 jaar oud. Vanaf dat onomkeerbaar moment in zijn jonge leven was hij vastbesloten om koste wat kost priester te worden. En dat hij een doorzetter was, bleek toen al. Na als ongeschoolde arbeider te hebben gewerkt aan de aanleg van een spoorweg, eveneens als schildersgezel en tweemaal onder de wapens te zijn geroepen, kon hij uiteindelijk door middel van privélessen van een bevriende priester naar de zesde klas van het gymnasium. Het vastleggen van deze en andere ervaringen uit zijn innerlijke leven begon pas bij zijn eerste aantekening op 1 juli 1875 in wat wij later zijn geestelijk dagboek zijn gaan noemen. In feite vier schriften, later tot één boek ingebonden. Hij was toen 27 jaar en had het eerste jaar van zijn studie in filosofie en theologie ter voorbereiding op zijn priesterstudie afgerond. Op 21 juli 1878 werd hij tot priester gewijd. Hij was toen 30 jaar.
Als neomist (pasgewijde priester) vertrok hij naar Rome om daar Oosterse talen te studeren, met name Aramees, Syrisch, Koptisch en Arabisch. Hij ondernam ook een reis naar het Oosten en verbleef in Egypte, Palestina en Libanon. In dat laatste land kreeg hij tijdens een moment van overpeinzing de ingeving alsmede de onweerstaanbare drang om een apostolisch leergezelschap te stichten. Teruggekeerd in Rome en op privé-audiëntie bij paus Leo Xlll (6 september 1880) legde hij dit plan voor aan de paus. Deze schonk hem zijn zegen voor zijn stichtingsplannen.

Pater Fransciscus ‘Frans’ van het Kruis Jordan is de stichter van de Salvatoriaanse familie. In mei 2021 wordt hij zalig verklaard. In voorbereiding op deze bijzondere dag biedt de Salvatoriaanse familie deze artikelen aan waarin diverse aspecten van de persoon Frans Jordan worden belicht. Deze aspecten zijn gehaald uit het dagboek van pater Frans.

OMHOOG Jaargang 65, editie 07. 14 februari 2021Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: