Opoyari vergadering Marriage Encounter Suriname

door Angela Gorré –

Virtueel natuurlijk; ook stichting Marriage Encounter Suriname (MES) ontkwam er niet aan vanwege de COVID-19-maatregelen. Nog voor de officiële jaaropening was het pater Kross die ons met heel veel enthousiasme de instructies gaf hoe met Zoom om te gaan: “Als je wat wilt zeggen, kun je op dít knopje drukken; als je misschien wilt meekijken wie deelneemt aan deze meeting, kun je dát knopje drukken en dan zie je het.
Op zaterdag 30 januari jl. vond de jaaropening van MES plaats. Vorig jaar was er een leuk feest waarbij wij lekker konden dansen. Helaas moesten wij het dit jaar anders doen. Een bijzondere ervaring was het zeker wel; met een druk op de knop kon je meedoen aan de virtuele jaaropening. Ronald en Cynthia Grunberg spraken het welkomstwoord uit en pater Kross ging voor in gebed. Ondanks de onwennigheid van het virtuele was de warmte die voortvloeit uit de Marriage-Encountergemeenschap aanwezig en voelbaar.

Terugblik
Een van de stonfutu’s van MES, Carla Rees, leverde een heel mooie bijdrage aan deze avond. Na een slokje water te hebben gedronken, zong ze met een mooie sopraanstem: ”Groot is Uw trouw, o Heer! Iedere morgen aan mij weer betoond. Al wat ik nodig had, hebt Gij gegeven. Groot is Uw trouw, o Heer, aan mij betoond.” Krachtige woorden, die ons elke keer weer eraan herinneren dat God van ons houdt en ons altijd zal geven wat wij nodig hebben.
Na de geweldige bijdrage van zuster Carla Rees kregen wij in een korte presentatie een terugblik op het jaar 2020. Ondanks de ontstane COVID-19-situatie zijn er toch wat activiteiten geweest. Zo hadden wij op 2 februari 2020 de jaaropening, waarbij wij met elkaar lekker gegeten, gefeest en gedanst hebben. Het weekend daarop was het World Marriage Day en eind februari van dat jaar werd de dialoogavond gehouden. In maart was door verschillende omstandigheden de gehele Nationale Raad (het bestuur) van stichting MES in Nederland.

Dank en afscheid
Het lag in de planning om World Marriage Encounter Nederland persoonlijk te bedanken voor de samenwerking gedurende 31 jaren. Vanaf 2 mei 2019 is Marriage Encounter Suriname aangesloten bij de regio North America, waar het Caraïbisch gebied ook lid van is. Het zou een fijn moment zijn om onze Nederlandse broeders en zusters persoonlijk te bedanken voor de nodige ondersteuning die wij vanaf het begin met heel veel liefde van hen hebben ontvangen. Jammer genoeg is die ontmoeting niet doorgegaan, want toen kwam corona! Een heel moeilijke en onbekende situatie voor iedereen, waarbij alles voor een hele tijd stilstond. De hartgrondige dank werd middels een warm telefoongesprek overgebracht.
De minder leuke oftewel verdrietige momenten zijn ook onderdeel van het leven. In 2020 hebben wij van drie ME’ers afscheid moeten nemen. Op 13 mei van Frank Menasse, 25 juli Carlo Bakboord en 12 oktober Lilian Zehoer. Er werd één minuut stilte in acht genomen voor hen en allen die ons zijn voorgegaan.

Jaarkalender 2021
Naast de maandelijkse nationale raadsvergaderingen en dialoogavonden zijn er enkele nieuwe activiteiten op het jaarprogramma 2021. Moeders en vaders zijn de hoekstenen van het gezin, vandaar dat zowel Moederdag als Vaderdag in mei en juni van dit jaar extra zullen worden benadrukt. Zaterdag 15 mei vieren wij de dag van het gezin. ME-Suriname’s core business is het organiseren van weekenden voor gehuwden. In juni zal voor de eerste keer een virtueel gehuwdenweekend georganiseerd worden in ons land. In twee landen in het Caraïbisch gebied, te weten Trinidad en Dominica, hebben de virtuele weekenden reeds plaatsgehad. “De prachtige tools die je op het gehuwdenweekend krijgt, willen we de koppels niet onthouden,” woorden van Remie Mohamatsaid. Voor augustus staat het traditionele jongerenweekend gepland, want ook de jongeren hebben daar behoefte aan. Vanaf dit jaar zal World Priest Day elk jaar ook in de jaarkalender worden opgenomen. Het is de bedoeling dat de parochianen hun eigen priester in de bloemen zetten, omdat zij het echt verdienen.

Missie en visie
Het onderdeel terugblik 2020 en vooruitblik 2021 werd afgesloten met een korte video over de jaaropening van 2020. Het leek alsof we gisteren nog samen gedanst hadden met het combo dat echt voor een heerlijke sfeer had gezorgd. Allemaal blijde gezichten, heerlijk eten en mooie versiering. Het kon ook niet anders, want onze ME-familie houdt van gezelligheid. We hebben genoten.
De missie van ME-Suriname is het verkondigen van de waarde van het huwelijk en het priesterschap in de kerk en in de wereld. Ook de visie werd nog eens benadrukt: heb elkaar lief zoals Ik jullie heb liefgehad. Na de uitleg over onze missie en visie werden de kaarsen aangemaakt en werd het lied Take your candle, go light the world afgedraaid. Dit lied heeft meer duidelijkheid gebracht in onze taak als christenen en als ME-familie. We moeten er als ME-familie steeds bij stilstaan dat wij de missie en visie moeten uitstralen en uitdragen.

ME-warmte
Ter afsluiting deden we nog een leuk spelletje. Hoe goed is onze Marriage-Encounterkennis? We kregen 12 multiplechoicevragen. Elke vraag kwam één keer in beeld en wij moesten binnen enkele seconden het antwoord opschrijven. Het waren geen moeilijke vragen, maar bepaalde waren best tricky. Ook dat bracht een heel gezellige sfeer, omdat we bij bepaalde vragen en antwoorden echt moesten lachen. Onze ‘juf’ was wel heel streng bij het corrigeren en keek via het scherm naar al onze antwoorden. Van de 12 antwoorden had ik er 8 goed; ik won samen met 2 anderen een mooi pakket van Michi.
Om 21.30 uur werd de formele jaaropening beëindigd met gebed en ons ME-lied. Gezegd mag worden dat enkele aanwezigen nog langer op het ‘feest’ wilden blijven en dat kwam gewoon omdat we die ME-warmte na lange tijd weer mochten ervaren. Coronavirus of niet, onze liefde voor elkaar zal voor altijd blijven bestaan. In alle gezelligheid zijn we vergeten een groepsfoto te maken van het virtuele evenement.

OMHOOG Jaargang 65, editie 07, 14 februari 2021Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: