#blijfinmijnliefde

Melvin Mackintosh –

#blijfinmijnliefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tijdens de wereldwijde week van gebed voor eenheid van christenen, van zondag 17 t/m zondag 24 januari. Het is een oproep van Jezus Christus zelf uit het evangelie volgens Johannes. Zusters uit de oecumenische kloostergemeenschap in Grandchamp (Zwitserland) wijzen op de verbondenheid met Christus als bron van de vrucht van eenheid. Deze gemeenschap, die het materiaal van de gebedsweek dit jaar voorbereidde, wijdt zichzelf al sinds haar ontstaan aan eenheid en gebed.
Tijdens de week van gebed voor eenheid bidden wereldwijd miljoenen christenen mee. Door samen te bidden ervaren we eenheid. Tegelijk tonen we verantwoordelijkheid voor anderen door de problemen van de samenleving in de voorbeden een plek te geven.
In Suriname wordt de jaarlijkse week van gebed voor eenheid gecoördineerd door het Comité Christelijke Kerken (CCK). Vanwege de geldende COVID-19 restricties, kunnen er geen fysieke samenkomsten georganiseerd worden voor meer dan 10 personen. Pater Esteban Kross, plebaan van de kathedrale basiliek, zegt dat er vandaag, 20 januari, een oecumenische dienst gehouden zal worden in de Bethlehemkerk. Die zal worden gelivestreamd via YouTube. De slotviering van de week van gebed voor eenheid wordt zaterdag gehouden in de Centrumkerk. Ook die viering is gebonden aan de COVID-19 maatregelen en zal uitgezonden worden via YouTube. “We zullen als cluster van kerken in het centrum ondanks alle COVID-19 maatregelen toch proberen een waardige en inspirerende slotviering te houden en die uit te zenden,” schrijft pater Kross.
Het thema #blijfinmijnliefde verwijst naar een uitspraak van Jezus Christus uit Johannes 15. Hij zegt daar tegen zijn discipelen: ‘Blijf in mijn liefde en je zult veel vrucht dragen.’ Hij blijft in de liefde van de Vader en wil niets liever dan die met ons delen. Hiervoor gebruikt Hij het beeld van de wijnstok. Hij is de wijnstok en de Vader de wijnbouwer. Die snoeit ons en maakt ons heel, zodat wij hem kunnen eren en vrucht dragen. Vrucht de zichtbaar wordt in eenheid. Dat is wat we hopen dat er in deze week van gebed voor eenheid gebeurt.

OMHOOG Jaargang 64, editie 03, 17 januari 2021

Update:
U kunt de vieringen vinden op het YouTube-kanaal van de Hervormde Kerk.Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: