Oriëntatie Indonesische paters in Noord

door Wielfred T. Tjin A Tam –

In het weekend van 2-3 januari jl. was het feest van de HH. Driekoningen, patroonheiligen van onze parochie. Parochie-Noord kreeg bezoek van de diocesane priesters Agustinus ‘Agus’ Sudaryanto en Christoporus ‘Chris’ Susanto. Zij waren op oriëntatie in onze parochies en hebben op zondag 3 januari de H. Mis opgedragen. In de St.-Augustinuskerk, Blauwgrond ging pater Chris voor en in de St.-Jozefkerk, Geyersvlijt was pater Agus de celebrant. Vanaf eind deze maand is hun werkterrein het district Nickerie. Beide priesters komen uit het bisdom Tanjungkarang in de provincie Lampung. Deze provincie is gelegen in het zuiden van het eiland Sumatra in Indonesië. Op 23 oktober vorig jaar zijn zij in ons land aangekomen. Zij volgen nog lessen in de Nederlandse taal en oriënteren zich in diverse parochies in en rond Paramaribo. Wij wensen pater Agus en pater Chris veel succes en sterkte toe bij hun pastoraat in ons land.

Enthousiast
Fally-Ann, misdinette in de St.-Augustinuskerk, vond de ervaring met de priesters heel leuk: “de communicatie lukt wel, ze zijn heel vriendelijk en proberen toch met ons te praten, daarom wil ik ook behulpzaam en gastvrij zijn”. De misdinette vond het geweldig van pater Agus dat hij de Heilige Mis wilde leiden op 1e kerstdag en pater Chris op zondag 3 jan. 2021. Beide priesters hadden doorgegeven dat ze het Nederlands nog niet machtig zijn en zij dankten voor ons geduld. “Ik vond dat ze durf en moed hebben om dit te doen. Het belangrijkste is dat zij de evangelieboodschap kunnen overbrengen waarvoor wij naar de kerk zijn gekomen.” De kerkgemeenschap toonde belangstelling en enthousiasme aan beide priesters na de vieringen. Pater Agus kan heel mooi zingen en pater Chris heeft duidelijk kunnen lezen. Pater Chris: “O … ja, dat is leuk. Maar ik heb nog steeds moeite om Nederlands te spreken”. Parochie-assistente Marlene vond de paters Agus en Chris aardig en vrij. “Ze hebben allerlei vragen gesteld bij de rondleiding in de H. Driekoningenkerk. Pater Agus praat veel meer dan pater Chris. Toen ik pater Agus vroeg wat hij bij ons heeft ervaren, zei hij vreugde.”

Heimwee
Ook Esseline en Eddy, de gastvrouw en –heer, waren ingenomen met het bezoek. “We hadden bijzondere momenten met deze twee religieuzen. Zij komen uit Indonesië, maar de taal is toch een beetje een barrière voor ons geweest. In Indonesië heb je zoveel eilanden en dus ook verschillende dialecten; zij spreken meer Bahasa Indonesia. In ons land is de Javaanse taal verbasterd en we konden de 2 priesters vaak niet verstaan en zij ons ook niet. Maar gelukkig… met doorpraten kwamen we eruit wat we te zeggen hadden.” Pater Chris vindt de Nederlandse taal moeilijk, maar hij maakt vorderingen, zei hij. Ook heeft hij nog heimwee naar huis. Pater Agus kan zich beter aanpassen. Beiden bereiden zich voor op hun vertrek naar Nickerie later deze maand.
“Veel tijd hadden we deze keer niet voor een lange babbel, omdat er al een goed gevuld programma was. Maar de korte tijd dat de twee paters bij ons waren, is een zegen van God geweest. Wij hebben het ook als een geschenk ervaren om hen te mogen ontvangen in ons huis en dat zij bij ons hebben overnacht.”

Nederlands
Ingrid, de verantwoordelijke voor de St.-Jozefkerk in Geyersvlijt, vertelde over de dag, zondag 3 januari toen pater Agus voorging in de viering en over zichzelf vertelde. Het was een mooie viering en het is wel jammer dat vanwege de COVID-19-maatregelen maar weinig gelovigen de dienst mochten bijwonen. Pater Agus vertelde: ‘Ik ben helemaal vanuit Indonesië naar Suriname gekomen om hier te werken. Ik ben het Nederlands niet zo machtig als pater Kumar, maar dat komt nog wel. Ik zal later deze maand van Paramaribo naar Nickerie vertrekken om daar te wonen en te werken”.

OMHOOG Jaargang 65, editie 03, 17 januari 2021Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: