Salvatoriaanse familie: wie was Frans Jordan

Jos Steeman –

Zoals de meeste lezers van dit artikel wel weten, is Franciscus van het Kruis Jordan geboren in Gurtweil (Duitsland) op 16 juni 1848 en overleden op 8 september 1918. Zijn leven en werken vonden dus plaats in de tweede helft van de 19e en het begin van de 20e eeuw.
Een artikel over hem schrijven is niet zo gemakkelijk, nog minder om hem in hart en nieren te doorgronden. Immers alles wat we over hem weten en wat er reeds over hem geschreven is, stuwt ons richting plagiaat. Toch zijn we gedwongen om ons in te leven in zijn denken en bezig-zijn aan de hand van wat anderen over hem hebben geschreven. Wat vast staat is dat hij reeds jong vastberaden was om zijn leven in dienst van God te stellen en priester te worden. Weinigen zullen zo hebben moeten worstelen en afzien om dat doel te bereiken.
En het resultaat… Het stichten van de Salvatorianen op 8 december 1881 en de Salvatorianessen in 1888. De leken Salvatorianen waren reeds vanaf het begin erbij betrokken. Deze drie takken vormen de Salvatoriaanse familie, van wie wij tot op heden alleen maar de Salvatoriaanse priesters en leken in Suriname vertegenwoordigd hebben. Maar wat niet is, kan nog komen. Gebed om roepingen is daarom ook zo belangrijk.

Pater Fransciscus ‘Frans’ van het Kruis Jordan is de stichter van de Salvatoriaanse familie. In mei 2021 wordt hij zalig verklaard. In voorbereiding op deze bijzondere dag biedt de Salvatoriaanse familie deze artikelen aan waarin diverse aspecten van de persoon Frans Jordan worden belicht. Deze aspecten zijn gehaald uit het dagboek van pater Frans.

OMHOOG Jaargang 65, editie 02, 10 januari 2021Categorieën:column

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: