Vreugdevolle vieringen parochie Noord in december tijdens coronatijd

door Wielfred T. Tjin A Tam –

Een gelukkig en gezond 2021 wensen wij van parochie Paramaribo-Noord u toe. Dit is een verslag van de vieringen die wij gehouden hebben tijdens de feestmaand van 2020. Zoals elk jaar het geval is, treft pater Kumar Irudayasamy SDS, pastoor van parochie Paramaribo-Noord, ruim van tevoren voorbereidingen voor de vieringen in de (feest)maand december samen met parochie-assistenten, verantwoordelijken en medewerkers van de werkgroepen voor de kerkliturgie (lectoren, cantors, organisten, de technische en versiergroep, kosteres, misdienaars, zieken- en bejaardenzorg, koren, parochieraad, communie-uitreikers). Het is het begin van het liturgische jaar en het zijn de vieringen in de advents- en de kersttijd. De kersttijd begint aan de vooravond van Kerstmis en eindigt op de avond van de 1e zondag na 1 januari. In de kersttijd staan centraal de menswording van God en het begin van Christus’ verkondiging van het evangelie.

COVID-19
Tot en met december 2019 werden onze diensten in de advents- en kerstperiode bijgewoond door gemiddeld 200 tot 450 parochianen. Door COVID-19 werd bij de voorbereidingen rekening gehouden met bezoekersaantallen van maximaal vijftig parochianen per dienst en met een avondklok die vanaf 11 uur ís avonds gold. Mondneusbescherming op, handen wassen/ontsmetten, afstand houden, registratie van naam en telefoonnummer zijn de standaardinstructies om te participeren in onze vieringen. Vanwege de verontrustende toename van de COVID-19-besmettingen vervroegde de overheid in de adventsperiode de avondklok naar 21:00 uur van maandag tot en met vrijdag; in de weekenden mochten de burgers zich niet op straat begeven vanaf 19:00 uur. Daags voor kerstavond (24 december) verlaagde de overheid het aantal participerende parochianen voor kerkvieringen drastisch naar maximaal vijf met een avondklok vanaf 19:00 uur tot de volgende ochtend 05:00 uur voor de periode tot dinsdag 29 december. Pater Kumar was genoodzaakt bekend te maken dat vanwege de strengere COVID-19-maatregelen er tot nader bericht geen openbare kerkvieringen in de H. Driekoningenkerk en haar zusterkerken zullen worden gehouden. Vanuit de H. Driekoningenkerk zullen alle vieringen via livestream te volgen zijn via de Facebookpagina van de parochie.

Live via Facebook
Deze begrijpelijke beperkingen van onze vrijheden hebben onze medewerkers en medewerksters van de technische en de versiergroep geenszins weerhouden toch een aangename sfeer in onze kerk te creëren. Voor de misvieringen in de adventsperiode hadden wij een sobere aankleding – de adventskrans met drie paarse kaarsen, een roze kaars en paarse linten. Voor de kerstperiode werd de kerk prachtig versierd en werd ook een heel mooie kerststal gebouwd in het teken van “in liefde samen”, het thema van het beleidsplan 2020-2024 van het bisdom. In deze prachtige omgeving werden de plechtige eucharistievieringen opgedragen. Via de Facebookpagina van de parochie werden de diensten live uitgezonden. Gelovigen thuis hebben in hun eigen omgeving deze kerstdiensten gevolgd; zij hebben ook kunnen genieten van de mooie versieringen en van de kerststal. Bereids hebben ook velen van de geboden gelegenheid gebruikgemaakt om op bepaalde tijdstippen de kerstversiering en de kerststal te bewonderen en te bidden, een en ander met in achtneming van de geldende COVID-19-instructies en onder begeleiding van onze parochiemedewerkers.

Viering Onnozele/Onschuldige Kinderen
In het coronajaar 2020 hebben wij op maandag 28 december het feest van de Heilige Onnozele Kinderen gevierd, op een heel andere wijze dan gebruikelijk in onze parochie. Het is een walk by-viering geworden – tussen 16:00 en 18:00 uur – voor ouders, grootouders met hun kinderen en kleinkinderen in groepjes van maximaal vijf, met in achtneming van de COVID-19-maatregelen. Na bij de ingang van de kerk de vereiste coronaformaliteiten te hebben vervuld, liep het groepje naar voren – tot bij het priesterkoor – waar pater Kumar hen begroette en verwelkomde; hij ging met hen in gebed gevolgd door een korte overweging en eindigde met de zegening met wijwater. Gelijktijdig met dit persoonlijke samenzijn werd een eerder opgenomen video afgespeeld van een kinderzegenviering (kort) met participatie van het kinderkoor van de parochie met zang en gebed. Na de zegen liep het groepje naar de kerststal voor gebed. Bij de uitgang verstrekten onze parochiemedewerkers versnaperingen aan de kinderen. Dank aan ouders, grootouders en kinderen voor hun deelname aan deze viering. Met onnozele kinderen worden de onschuldige jongetjes tot 2 jaar van Bethlehem bedoeld die in opdracht van koning Herodes werden vermoord. Omdat zij stierven in de plaats van het kerstkind worden zij als martelaren vereerd (Mt. 2, 13-18).

Kerstpakketten
Leiding en medewerkers van onze werkgroep Zieken- en Bejaardenzorg (ZBZ) hebben ervoor gezorgd dat onze zieken en bejaarden een goed gevuld en groot kerstpakket tot aan huis bezorgd hebben gekregen rond de kerstdagen. In totaal zijn er 225 pakketten bezorgd. Huize Emma en Stichting Wiesje hebben elk een grote doos – met inhoud – ontvangen. In deze tehuizen verblijven enkelen van onze senioren, onze oudere parochianen. Hartelijke dank en Gods zegen aan de gulle gevers/donateurs. Ook onze hartelijke dank aan pater Kumar en de vele parochiemedewerkers voor hun medewerking en bijdragen aan de vreugdevolle kerkvieringen en de overige parochie-activiteiten in deze decemberperiode van 2020. Wij zullen nog een tijd moeten leven met de COVID-19-beperkingen. Maar als gelovige christenen vertrouwen wij dat God ons ook door deze pandemie zal leiden. Een gelukkig en gezond 2021 wensen wij u allen van harte toe.

OMHOOG Jaargang 65, editie 01, 3 januari 2021Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: