Nieuwe diakens voor Trinidad & Tobago en Barbados

Internationale gebeurtenis
Er is een gezegde: Er is een dorp voor nodig om een kind groot te brengen. Vorige week was er een global village voor nodig om drie diakens te verwelkomen. Diaken Omaris Jenner Valmond deelde dit gevoel, toen hij samen met Peter Clinton St. Hillaire en Moses Kabuga Gikandi werd gewijd tot diaken op het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe op zaterdag 12 december jl. bij de Heilige Franciscus van Assisikerk in Sangre Grande, Trinidad.
Aartsbisschop Jason Gordon noemde de gelegenheid een internationale gebeurtenis, aangezien de wijding – zowel fysiek als virtueel – bestond uit personen uit Paramin (Trinidad), Barbados, Kenia en de VS. St. Hillaire werd gewijd voor het aartsbisdom Port-of-Spain, terwijl de in Kenia geboren Gikandi en de in Dominica geboren Valmond werden gewijd voor het bisdom Bridgetown, Barbados.
In een commentaar op de reis van de diaken naar de dag van de wijding, zei aartsbisschop Jason Gordon in zijn preek: “Het is geen klein beetje genade. De weg was soms lang en krom, met vele wendingen die je soms niet kon begrijpen of zelfs maar interpreteren, maar je bent er …”. De wijding van zaterdag was een niet te missen moment, zei de aartsbisschop, zelfs niet te midden van de huidige pandemie.

Ongelooflijke kans op genade
Hij benadrukte dat COVID-19 een VUCA-wereld heeft gecreëerd (vluchtig, onzeker, complex en dubbelzinnig) waar de ‘sluier’ uit elkaar is gescheurd en mensen nu de kwetsbaarheid van de mensheid kunnen zien. “Voordat de sluier uit elkaar werd gescheurd, geloofden mensen dat we de komende 50 of 100 jaar in kaart konden brengen; dat we wisten en dat we begrepen dat de wetenschap elk probleem zou oplossen en dat de mensheid bijzonder was in onze rationaliteit en ons bracht waar we heen moesten.
Nu de sluier uit elkaar is gescheurd, hebben de vluchtigheid en complexiteit van de wereld mensen in een ‘nieuwe ruimte’ geworpen om te erkennen dat er een grotere betekenis moet zijn dan het najagen van geld, rijkdom, macht en plezier. We moeten in deze nieuwe ruimte zien dat er een ongelooflijke kans op genade is als we de ogen hebben om het te zien en het hart wijd openen voor Christus om het te omarmen,” zei de aartsbisschop. Het is in deze context, zo beweerde aartsbisschop Gordon, dat de drie pas gewijden in het diaconaat zijn gestapt door ‘ja’ te zeggen tegen God.

Krachten en machten
Lezingen van de dag: Openbaring 11: 19a; 12: 1-6a, 10ab, Lucas 1: 26-38. Het eerste verhaal over de geboorte van Jezus gaat over de engel Gabriël die tegen Maria zei dat ze zwanger zou worden. Net als het ‘ja’ van Maria smeekte aartsbisschop Gordon de diakens St. Hillaire, Gikandi en Valmond om zonen van Maria te worden door altijd ‘ja’ te zeggen tegen God, ongeacht de offers.
De aartsbisschop illustreerde dat de lezing [uit Openbaring] verder ging met het spreken van een draak die vreselijk overstuur was, met kronen en horens, die probeerde het Christuskind te vernietigen. “Dat beeld voert ons terug naar Genesis waar het evangelie [spreekt over] de profetie van de voeten van de vrouw die de kop van de slang verplettert ….”
Hij vervolgde: “En dit is belangrijk in de context waarvan u tot diaken wordt geordend. Vaak denk ik dat we onszelf voor de gek hebben gehouden door te geloven dat we op een gelijk speelveld spelen … dat alles in de wereld oké is … maar deze lezing herinnert je op dit moment van je wijding eraan dat er krachten en machten zijn die enorm zijn, die niet uit zijn op gehoorzaamheid aan Gods wil, maar op vechten tegen het Koninkrijk van God en dat vernietigen …”.
(Catholic News T&T – vertaling: Patrick Neuve)

OMHOOG Jaargang 64, editie 50, 20 december 2020Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: