Viering patroonsfeest H. Driekoningenkerk

door Wielfred T. Tjin A Tam –

Patroonheiligen
Melchior, Caspar en Balthazar. Deze namen zijn ons al eeuwen bekend en zij worden in Schriftlezingen, in legendes en in overleveringen vermeld of aangeduid als koningen, wijzen of magiërs. Het gehele gebeuren – vanaf de geboorte van Kindje Jezus – rond dit drietal is voor ons christenen prachtig verwoord in het verhaal over de wijzen uit het Oosten in het evangelie volgens Mattheüs 2:1-23. Ik beveel u dit verhaal ten zeerste aan ter overweging. Deze drie koningen zijn de patroonheiligen van onze parochiegemeenschap. De H. Driekoningenkerk is een van de drie kerkgemeenschappen van Paramaribo-Noord. St.-Augustinuskerk, Blauwgrond (23 november 1958) en St.-Jozefkerk, Geyersvlijt (18 december 1994) zijn de overige parochiegemeenschappen.

H. Driekoningenkerk
In 1910 werd de Driekoningenkerk aan de Mahonielaan gebouwd en zo begon de parochiegemeenschap. Bij deze kerk werd in hetzelfde jaar het internaat Rajpur gebouwd, waar de jongens van de Brits-Indiërs huisvesting hadden in Paramaribo om naar school te gaan. In 1919 werd Ranipur, het meisjesinternaat gebouwd. Beide internaten werden in 1976 na de staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gesloten. De huidige Driekoningenkerk werd op 14 augustus 1966 ingewijd.

Viering patroonsfeest
Op de eerste zondag na 1 januari wordt traditiegetrouw het feest van de Openbaring van de Heer gevierd. Het is ook de feestdag van de H. Driekoningen, onze patroonheiligen. In 2021 is de viering van deze feesten in het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 januari. Ook dit jaar zullen wij de H. Driekoningen waardig gedenken. Als bijzonderheid zal ter ere van hen een processie in en buiten de kerk worden gelopen met uitstalling van hun beelden. De processie is onder voorbehoud. Mochten de huidige COVID-19-maatregelen van de overheid voor kerkelijke vieringen in de kersttijd verder verscherpt worden – o.a. geen samenkomsten met meer dan 10 gelovigen – dan zullen wij een aangepaste optocht houden. U wordt tijdig geïnformeerd via onze Facebookpagina.

OMHOOG Jaargang 64, editie 50, 20 december 2020Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: