De heldere ster zijn

Glenn Leckie –

Verjaardag
Advent is een periode van vier weken van voorbereiding op het kerstfeest: de herdenking van de geboorte van Jezus. Wij christenen bereiden ons voor om de verjaardag van Jezus te vieren. Hoe bereiden we ons voor op de viering van onze eigen geboortedag?
We kijken ernaar uit, verheugen ons dat we nog een jaar mogen hebben van God; evalueren hoe het afgelopen jaar is geweest en we zijn dankbaar voor de zegeningen en bescherming die we in het afgelopen jaar hebben gehad. We branden een kaars thuis, in de kerk en vragen misschien ook een intentie aan.
We zijn ons heel bewust dat we Gods zegen het komende jaar nodig zullen hebben en vragen die dan ook expliciet, we bidden ervoor. Hoe humaan zijn we geweest in het afgelopen jaar en hoe humaan willen en zullen we zijn in het komende jaar? We anticiperen dus op onze verjaardag, een heugelijk feit en maken die dag gedenkwaardig.

Adventsperiode
Vier zondagen voor kerst anticiperen wij ook op de verjaardag van Jezus, de komst van Jezus. De herdenking van Zijn menswording dwingt ons tot bezinning en inkeer. In de adventsperiode steken we elke week opnieuw een kaars aan in de kerk, vier in totaal. Wat gaat er door u heen, hoe voelt u zich wanneer er weer een kaars wordt aangestoken? Verheugt u zich ook op de verjaardag, de komst van Jezus? Welke mate van dankbaarheid ervaart u om kerst weer mee te mogen maken? Bent u zich ervan bewust dat in de adventsperiode we elke week steeds iets dichter naderen tot kerst, het Licht? De hoop op en de verwachting van het Licht is onstuitbaar.

Helder ster
Laten wij, christenen, in de advent heel bewust onze harten openstellen voor het Licht, de komst van Hem die het Licht der wereld is. Laten we als christenen ons geloof, onze humane opstelling naar onze medemensen bewust bevestigen, vergroten en delen. Een nieuw begin- of vervolgpunt van het christelijke leven, want God komt naar ons toe in de geboorte van Jezus.
Elke dag kan je Jezus ervaren, maar in de advent zijn we er nog meer bewust van: het liefhebben van je medemens, een humane opstelling tegenover anderen, nog bewuster de christelijke liefde ontvangen, deze koesteren en met medemensen delen; het licht met de komst van Jezus levendig en vreugdevol blijven verspreiden.
Ook wij kunnen de heldere ster zijn die leidt naar de geboorteplaats; de betekenis van de komst van Jezus blijven vasthouden in ons leven en zo bezinningsvol en vreugdevol naar het kerstfeest toeleven. Een heel fijne, harmonische en gezegende kerst toegewenst.

OMHOOG Jaargang 64, editie 48, 6 december 2020Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: