De digitale adventsretraite 2020 van de jezuïeten

Melvin Mackintosh –

Innerlijke reis
‘Zie, ik kom spoedig’ is de titel van deze adventsretraite 2020, alweer de dertiende digitale retraite van de jezuïeten. De retraite gaat op zondag 29 november van start en loopt tot vrijdag 25 december. Deelnemers aan de digitale retraite krijgen dagelijks een gebedsmail met bijbelteksten, meditatieve vragen, citaten en technische gebedstips. Het geheel vormt een innerlijke reis om het mysterie van kerst intenser te beleven.
Nieuw deze keer zijn de wekelijkse Zoom-meditaties, verzorgd door de auteur van de digitale retraite, jezuïet Gregory Brenninkmeijer. Deelnemers aan de retraite krijgen iedere vrijdagavond een link om via Zoom deel te kunnen nemen aan een geleide meditatie van een half uur. Op deze wijze kunnen de retraitanten in tijden van corona toch met elkaar verbonden zijn.
De digitale retraite is een productie van www.ignatiaansbidden.org. Die verzorgt jaarlijks twee digitale retraites, tijdens de advent en de 40-dagentijd. Hun doel is mensen te helpen in hun gebed tijdens de speciale tijden in het kerkelijke jaar en om zich meer bewust te worden van Gods aanwezigheid in hun leven.

Dagelijks moment van bezinning
Er nemen ruim 16.000 retraitanten uit Nederlandssprekende landen deel aan deze dertiende digitale retraite van de jezuïeten. Het gebedstraject volgt de traditionele adventstijd. Deelnemers schrijven zich in door hun e-mailadres op te geven via www.ignatiaansbidden.org. Ze ontvangen gedurende de periode van advent dagelijks een gebedsmail. Het is gratis!
De retraite is geïnspireerd door de ignatiaanse spiritualiteit. In het online-gastenboek op ignatiaansbidden.org/gastenboek kunnen deelnemers hun gebedservaringen delen. Ikzelf doe al een aantal jaren mee met deze online-retraite. Soms, op een bepaalde dag, ben ik niet in de gelegenheid om de stilte te vinden, maar dan haal ik die de volgende dag in. Het doet altijd goed om een moment van aandacht en bezinning te hebben, vooral op weg naar Kerstmis.

OMHOOG Jaargang 64, editie 47, 28 november 2020Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: