Solidariteit tonen en bidden (1)

Wereldaidsdag
Op 1 december a.s. zal het de 32e keer zijn dat wereldwijd aidsdag wordt herdacht, waarbij aandacht gevraagd wordt voor de aanhoudende epidemie die meer dan 38 miljoen mensen treft die momenteel met hiv leven. In 2019 werden meer dan 1,7 miljoen nieuwe gevallen gemeld en meer dan 690.000 doden. Op deze dag gedenken wij al degenen die zijn overleden aan deze ziekte sinds die voor het eerst erkend werd in 1981. We brengen hulde aan de dierbaren die zorg hadden voor de stervenden in de begindagen van de pandemie, toen er nog geen behandeling voorhanden was en toen een aidsdiagnose meestal nog een snelle en zekere dood betekende. We zijn dankbaar voor de zorgverleners, gezondheidswerkers en wetenschappers die onvermoeibaar werkten om troost en liefde te brengen aan degenen die besmet waren, die wegen zochten om het stigma te verdrijven dat vaak de diagnose omringde en die zochten naar effectieve behandeling en preventie. Tegenwoordig wordt meer dan 68% van de volwassenen met hiv behandeld met antiretrovirale middelen. Echter, in veel gemeenschappen heeft de nieuwe coronaviruspandemie de verspreiding van en toegang tot deze levenbesparende medicijnen belemmerd, waardoor nog veel meer levens in gevaar komen. Het thema voor Wereldaidsdag 2020 is wereldwijde solidariteit, veerkrachtige dienstverlening. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet een beroep op wereldleiders en burgers om zich in te zetten voor wereldwijde solidariteit om essentiële hiv-dienstverlening te behouden tijdens COVID-19 en daarna.

Heilige Vader,
zegen allen die met hiv leven.
Mogen ze weten dat ze gekoesterd en geliefd zijn.
Zegen de gezondheidswerkers,
aangezien zij toegang bieden tot voeding en medicatie
die nodig zijn om het virus te bestrijden.
Bescherm hen tegen covid-19
terwijl ze hulp bieden aan mensen in nood.
Help ons allemaal
om anderen over aidspreventie te blijven leren,
het belang van vroege behandeling en adequate voeding,
en de cruciale rol van solidariteit
met mensen met hiv en aids.
We bidden vooral voor een wereld die vrij is van dit virus.

Internationale dag voor mensen met een beperking
3 December, ‘Een Dag voor Allen’, is een dag om bewustwording te brengen over en werkelijke kansen te scheppen voor mensen met een beperking. Dit thema moet ons bewust maken van het feit dat beperkingen deel zijn van de menselijke conditie. Haast eenieder zal eens tijdelijk of permanent beperkt zijn in het leven. Desondanks hebben weinig landen adequate voorzieningen en systemen om volledig te reageren of afgestemd te zijn op de behoeften van mensen met een beperking. Alhoewel ‘met een beperking’ vaak bedoeld wordt ‘nadelig’, zijn niet allen gelijk benadeeld. Veel hangt af van de context waarin mensen leven en of ze gelijke toegang hebben tot gezondheidszorg, onderwijs, werkgelegenheid enz. In februari hield de WHO een wereldwijde bijeenkomst van deskundigen op het gebied van revalidatie met de titel Revalidatie 2030. Daar verzamelde de WHO de toewijding van deelnemers om regeringen te helpen met het bouwen van uitgebreide dienstverleningsmodellen, het ontwikkelen van een sterke multidisciplinaire workforce, het uitbreiden van financieringsmechanismen en het verbeteren van gezondheidsinformatiesystemen, dit alles in een poging om te voldoen aan de toenemende vraag naar diensten voor revalidatie. Gehoopt wordt dat deze inspanningen zullen leiden tot meer waarde van het leven voor alle mensen. Inclusie van mensen met een beperking is een essentiële voorwaarde voor het handhaven van mensenrechten, duurzame ontwikkeling, en vrede en veiligheid. Het staat ook centraal in de belofte van de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling om niemand achter te laten. De toewijding om de rechten van mensen met een beperking te waarborgen is niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid, het is een investering in onze gezamenlijke toekomst. Bij het herbouwen van de wereldeconomie na COVID-19, laat ons beter herbouwen zodat mensen met een beperking ten volle van het leven kunnen genieten.

God, we danken U voor onze gezondheid.
We bidden voor iedereen met een beperking.
Of beperkingen groot of klein zijn,
iedereen verdient het om een deelnemer te zijn
in zijn eigen leven en in zijn gemeenschap.
Om bij te dragen aan het algemeen welzijn,
moet iedereen toegang hebben tot de middelen voor participatie.
Help ons te luisteren en in te spelen op de behoeften van anderen,
zodat iedereen kan bijdragen
aan het bouwen van onze gemeenschappelijke toekomst
voor het beste voor iedereen.

(Uit: International Solidarity Days – JPIC)Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: