Cirío in Paramaribo zonder processie

door Charles Chang –

‘Tweede kerst”
De tafels staan gedekt, een wok staat buiten. In de laatste verbrandt pater Patricio de talloze wens- en vergevingsbriefjes die in de afgelopen tijd zijn geschreven en achtergelaten in de kerk. Dan mag de heilige mis beginnen. Dit jaar geen straat processie. Ook niet in Belém waar traditioneel de Cirío de Nazaré jaarlijks op de tweede zondag van oktober wordt gevierd. De reden vanwege de pandemie is bekend. Om mensen de kans te geven beide vieringen mee te maken, heeft de Braziliaanse parochie in Suriname vorig jaar besloten om de viering voortaan op de laatste zondag van oktober te houden. Echter, niet iedereen in de Braziliaanse gemeenschap kan hiervoor begrip opbrengen, hoewel in hun land het zelf een normaal verschijnsel is dat deze ‘Tweede Kerst’ van het jaar op een andere dag wordt gevierd. Bijvoorbeeld in Marajó, een groot eiland op een uur varen van Belém, wordt de Cirio in november gevierd.

Padre Mapa
De tweede priester die voorgaat in de mis, stelt zich na de mis voor als padre Mapa(35). “Mijn naam is moeilijk, noem me maar bij mijn werknaam,” zegt de lange priester. Padre Mapa is van Minas Gerais en komt als redemptorist uit de ‘Provencia do Rio de Janeiro’. Op 22 november zal het zes jaar geleden zijn dat hij is ingewijd voor het geestelijke ambt. De missie van de onlangs gearriveerde priester is om pater Ricardo te ondersteunen in de parochies van Livorno en Latour en omgeving. “Minimaal voor 4 jaren,” zegt hij. In zijn preek zegt Mapa om God lief te hebben en dat Jezus de grootste verwijzing is van liefde voor de Vader. “We moeten God liefhebben zoals Jezus zijn Vader liefheeft in een overgave van het leven, en een liefde die zelfs aan het kruis voortduurt. ‘Vader in uw handen geef ik mijn Geest.’ God liefhebben houdt in dat je ook je naaste liefhebt. Op dit pad van liefde voor God en de naaste ontmoeten we Maria die ons leert onvoorwaardelijk ja te zeggen tegen God en aandachtig te zijn voor de behoeften van onze broeders en zusters en hen met mededogen te helpen.”

Viering
Naast het altaar staat een weelderig met bloemen versierde berlinda (glazen kast) met daarin het beeld van Moeder Maria met kindje Jezus op de arm. Bij de viering van de Heilige mis worden niet alleen liederen gezongen, maar komt ook een speciaal gebed voor Moeder Maria op het scherm. Stephanie Ferreira die elk jaar een nieuwe mantel maakt voor het beeld draagt een bekend liedje voor. De dame in Afrikaanse klederdracht, die tijdens de mis de voorzang doet, is Prisca Agon, lid van Obra de Maria uit Pernambuco, Brazilië. Agon komt oorspronkelijk uit Benin. Na de mis wordt het feest buiten voortgezet. Aan zowel hapjes, drankjes en handen om te helpen geen tekort.

OMHOOG Jaargang 64, editie 43, 1 november 2020Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: