Buurvrouw en Joosje: lichtpuntjes in de nacht

Door pater Martin Noordermeer –

J.: “Buurvrouw, heb je gisteravond ook al die fakkels gezien in die optocht langs Kwakoe. Ik stond bij Ston-Oso en het was leuk!”
B.: “Ja, dat was Divalifeest, het feest van onze Hindoebroeders en -zusters. Ik zag ook die mooi versierde auto’s met een verlichte kaars erop. Iemand die aan het praten was, maar baya, ik versta hun taal niet, dus ik weet ook niet waarover ze hebben gesproken.”
J.: “Bijna 200 mensen liepen mee, maar ze zongen niet, maar praatten gewoon met elkaar. Ze kunnen ook niet zo goed zingen, want vanwege covid-19, je weet wel die onbekende ziekte die ons zo lastig valt, hadden heel veel mensen een mondkapje op, en dan kun je niet zo goed zingen. Sommige hadden wel een fakkel in hun hand.”
B.: “Wel een mooi gezicht al die lichtjes in het donker. Joosje, ik heb gehoord wat de betekenis is van Divali: licht in het donker… het kwade overwint het goede… Ja, het is wel een religieus feest.”
J.: “Ke, buurvrouw, waar haal jij die wijsheid vandaan?”
B.: “Je weet toch, de vriend van de zoon van mijn zwager zijn broer Kenneth is op die universiteit van De Kom, die heeft me dat verteld. Hij kan goed studeren.”
J.: “Ja, die school van meneer De Kom, bedoel je. Als je daarop zit moet je wel goed kunnen studeren, want niet iedereen komt er zomaar op.”
B.: “Joosje, yu na anitri, no??? So!!! Mi na lomsu!!! Maar wij vieren toch ook een keer per jaar feest van het licht… Dan steken wij toch ook kaarsjes aan in huis, de kerk… Dat is ons lichtjesfeest!!!”
J.: “Je bedoelt Kerstmis, Kresneti! Ja, dat is ons lichtjesfeest. We steken dan kaarsjes aan in de kerstboom, alle winkels en huizen zijn verlicht. Dat is voor ons hetzelfde.”
B.: “Weet je nog, Joosje, dat jij mij een kerstboom had gegeven. Jij had er toch twee. Ik vond het leuk en heb veel plezier gehad. Ik had ook lichtjes gekocht om te branden en slingers om te versieren.”
J.: “Ja, dat weet ik nog goed.”
B.: “Misschien zouden wij beter al de dingen van elkaar moeten gaan leren. De Hindoes van de christenen en omgekeerd. We hebben toch veel leuke en goede dingen gemeen met elkaar.”
J.: “Als zij, de Hindoes, en wij, de christenen, eenzelfde feest vieren waar het duister het wint van het licht, het kwade het goede overwint, en we zouden dat weten en erin geloven dat het mogelijk is, dan, buurvrouw, zou de wereld werkelijk veranderen, en het zou dan kunnen beginnen in Suriname!”
B.: “Zullen wij dan alvast maar beginnen?”
J.: “Ja, da’s goed! Maar het is wel een vrije dag. Er wordt niet gewerkt, en de economie gaat achteruit.”
B.: “Joosje, ik ben op Divali ’s avonds de stad ingegaan. Het was druk, maar baya, er was ook vuil. De mensen gooien alles op straat. Lanti heeft wel van die afvaldingen geplaatst, maar veel te klein. 10 petflessen erin en het is vol. Kunnen zij bij lanti niet nadenken en op het idee komen: er komen veel mensen met afval, dus we moeten meer of grotere bakken plaatsen.”
J.: “Buurvrouw, dat kunnen alleen wij, wijze mensen, een goed idee hebben, maar niet de mensen die het werk moeten uitdenken en doen. Bij lanti vind je zulke mensen niet.”
B.: “Dat is erg, baya. Nu ook met die schoonmaak van je erf. Kijk wat de mensen op straat zetten. Zij van drie huizen verderop, Tine met die vier kinderen, heeft drie ijskasten buiten gezet. Het lijkt wel of ze alles op straat heeft gezet. En dat staat allemaal op het erf. Nu het erf leeg is, moeten de mensen maar gaan planten, bloemen en groentes. ‘t Is duur op de markt.”
J.: “De mensen moeten gaan leren hoe leuk het is bloemen op je erf te hebben en klimspinazie, boulanger, kousenband… Vele mensen zijn soms ook lui om iets te doen, maar ze kunnen er veel geld mee verdienen, vooral nu alles zo duur is geworden!”
B.: “Genoeg wijsheid gespuid. Het is al elf yuru. Baya, ik moet het ijs van de kip nog laten smelten, want ik ga alesi nanga fowru koken en die kip zit nog in het ijs.”
J.: “Buurvrouw, succes. En schrijf maar die brief aan die mevrouw van ons krutu-oso, met al onze goede idee. Tan bun , yere.”

OMHOOG Jaargang 64, editie 45, 15 november 2020Categorieën:column

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: