Nu is het de tijd

mgr Karel Choennie. Foto Iwan Brave

Tijdens een plechtige samenkomst in de kathedrale baseliek op zaterdag 17 oktober 2020 overhandigde Mgr Karel Choennie de onderscheidingstekens Pro Ecclesia et Pontifice aan mevrouw Ninon Wijntuin – Alvares. De plechtigheid was gepland rond de komst in Suriname van de kinderen die in Nederland wonen. Naast de Familie Wijntuin waren aanwezig Mgr Wilhelmus de Bekker, first lady Mevrouw Melissa Santokhi-Seenacherry en oud vice-president tevens oud voorzitter van de Nationale Assemblee de heer Ramdin Sardjoe. Het aantal genodigden moest beperkt blijven tot vijftig personen vanwege de covid-19 maatregelen. ATV verzorgde een live uitzending. Mgr Choennie hield het volgende welkomstwoord:

Zeer geachte genodigden, mevrouw Ninon Wijntuin-Alvares en familie, mevrouw Mellissa Santokhi- Seenacherry, overige genodigden, kijkers en luisteraars,

Overhandiging van de onderscheidingstekens. Foto: Iwan Brave

Het is nu de tijd om aan mevrouw Ninon Wijntuin-Alvares de pauselijke onderscheiding  Pro Ecclesia et Pontifice te overhandigen. De hoogste kerkelijke onderscheiding voor lekengelovigen die Paus Franciscus heeft toegekend aan Emile Wijntuin. Pro ecclesia et Pontifice betekent voor de Kerk en de Paus. De Medaille wordt uitgereikt aan katholieke gelovigen die ten minste 45 jaar oud zijn en zich gedurende ten minste 25 jaar verdienstelijk hebben gemaakt. We weten dat Emile Wijntuin zich heel zijn leven verdienstelijk heeft gemaakt voor de Kerk en de Paus. Als kleine jongen wilde hij al misdienaar worden maar dat mocht in die goede oude strenge tijd niet omdat zijn ouders niet waren gehuwd. Om toch dicht bij het altaar te zijn werd hij dan koorzanger. Hij is verkennersleider geweest, collectant, leerkracht en parochieraadslid van de St.Bonifatius parochie.

Emile is door de Nederlandse staat onderscheiden als officier in de orde van Oranje Nassau, ridder in de orde van de Nederlandse leeuw, Grootkruis in orde van Oranje –Nassau. Door de Surinaamse staat als Commandeur in orde van de Gele Ster en Drager Grootlint. Ongetwijfeld komt dan de vraag naar boven hoe komt het dat de kerk hem postuum de erkenning geeft.  Ik heb daar geen goed antwoord op. We leefden allemaal in de veronderstelling dat Emile Wijntuin voor zijn enorme verdiensten deze onderscheiding al had ontvangen. Voor God komt niets voor zijn tijd.

Nu is de tijd gekomen om deze grote zoon van de kerk te eren. Hij heeft het Rooms katholiek geloof als integere christen democraat in de Surinaamse politiek op sublieme wijze tot uitdrukking gebracht. Je kunt geen goed katholiek zijn als je geen aandacht hebt voor de sociale rechtvaardigheid in de samenleving, de integrale ontwikkeling van de mens, de heiligheid van het leven en de heelheid van de schepping.

Toen Emile voor het eerst gekozen werd als statenlid en met zijn moeder zich onder menigte begaf om de overwinning  te vieren, gaf zijn moeder Satina Nipte hem deze waarschuwing: “Boy efu yu nyang lanti moni moni da a moro betre mi dringi asin”.  

Nu is het de tijd om deze woorden te herhalen. Want het zijn sterke benen die de weelde van de politieke macht kunnen dragen. Corruptie en machtsmisbruik liggen steeds op loer om de politicus in zijn achilles hiel te treffen en die is niets anders dan ijdelheid.

Nu is het de tijd Emile Wijntuin te eren als een vrome katholiek, een integer politicus en eenvoudig mens. Het is mijn overtuiging dat je zonder geld een arm land welvarend kan maken als je maar integere politici hebt, maar dat je een rijk land kan verpauperen door corrupte politici.

Nu hebben wij bij de wederopbouw van ons land politici in de geest van pater Weidmann en Emile Wijntuin nodig die hun krachten geven aan de armen, hun hart aan het Surinaamse volk, hun lichaam aan de Surinaamse bodem en hun ziel aan God.

Welkom en  mogen wij deze bijeenkomst plaatsen onder Gods leiding. Laat ons in gebed gaan:

Goede God geef Emile Wijntuin de eeuwige rust en ons de kracht te bouwen aan rechtvaardige wereld waar wij in vrijheid kunnen leven met al uw schepselen, door Christus onze Heer.Categorieën:geloof en leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: