Christelijk Pedagogisch Instituut 50 jaar

CPI 50 jaar. Op de foto v.l.n.r. de huidige directeur Heidi Yorks, Mgr. karel Choennie, oud directeur J.A. Vonsee en mevrouw Vonsee docent.

Het Christelijk Pedagogisch Instituut ( CPI) bestond op 10 oktober jl. vijftig jaar. Met een speciale dienst in de kathedrale basiliek werd deze bijzondere dag herdacht. Gezien de Covid-19 maatregelen moest de viering erg sober worden gehouden en mochten er maar vijftig personen in de dienst aanwezig zijn. Bijzondere gast in deze viering was de heer André Vonsée, de eerste directeur van dit instituut. Het CPI is een gezamenlijk initiatief van het Bisdom Paramaribo en de Evangelische Broeder Gemeente Suriname. Zij hebben in 1970 de Stichting Christelijke Onderwijzersopleiding opgericht (Sticon). De Stichting stelt zich tot doel het opleiden van leerkrachten voor het onderwijs in Suriname. Mevrouw Heidi Yorks, de huidige directeur, gaf in haar openingswoord een historisch overzicht van het ontstaan en groei van het CPI. Vijftig jaar lang heeft het CPI kwalitatief hoog opgeleide leerkrachten afgeleverd aan de maatschappij. Het beroep is in de loop der jaren minder aantrekkelijk geworden. Landelijk loopt het aantal aanmeldingen om leerkracht te worden af. Door de centrale inschrijving door de overheid was het zelfs zo dat er twee jaar geleden geen nieuwe inschrijvingen aan het CPI werden toegewezen. In de sfeervolle dienst waarin pater Esteban Kross en Mgr. Karel Choennie voorgingen, werd het accent vooral gelegd op de roeping tot leerkracht en speciale zending van God om alle volken te onderwijzen. De tekst van de profeet Jesaja 6,8 stond centraal: ‘Hier ben ik, zend mij’.

De heer Ivan Fernald hield de overweging tijdens deze dienst. Aan de hand van zijn nieuwste boek: ‘Het roer moet om’, schetste hij het huidig pedagogisch klimaat dat zich kenmerkt door snelle en ingrijpende veranderingen in een digitale wereld. Wij zullen moeten meegaan in deze nieuwe ontwikkelingen willen wij nog relevant onderwijs geven aan onze kinderen. Als de leerlingen niet begrijpen hoe wij onderwijzen dan moeten wij onderwijzen zoals de leerlingen leren. De boodschap van de heer Fernald was vol hoop en vertrouwen dat het CPI een eigen plaats heeft in de Surinaamse samenleving en dat die plaats behouden moet worden.Categorieën:geloof en leven

2 replies

 1. Van harte gefeliciteerd, Gods zegen en voorspoed op het mooie werk!
  De vreze des Heren is het begin der wijsheid. Ps. 111:10

  Like

 2. Alsnog gefeliciteerd CPI.
  Ik ben nogsteed dankbaar dat ik me opleiding op dit instituut heb mogen volgen.
  Gran tangi en nog vele succes volle jaren toegewenst.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: