Het Roer Moet Om

Ivan Fernald biedt zijn boek aan Mgr.Karel Choennie

Ivan Fernald bood onlangs Mgr. Karel Choennie zijn jongste boek aan. De titel maakt meteen duidelijk wat er binnen ons onderwijs moet gebeuren: “Het roer moet om”. Met de ondertiteling: “actieplannen voor beter onderwijs”, wordt duidelijk dat het hier niet enkel gaat om een theoretisch kader maar dat er concrete actieplannen worden aangeboden om het anders te gaan doen in ons onderwijs. Dit boek wil een reflectie zijn op de huidige onderwijssituatie in Suriname. De beweringen in zijn boek zijn cijfermatig onderbouwd en de data zijn zorgvuldig verwerkt in grafieken.

Recente vernieuwingen in het onderwijs worden onder de loep genomen, zoals de Academische Lerarenopleiding, het IMEAO Nieuwe Stijl, De Nieuwe Leerkracht, het Lager Beroepsonderwijs (LBO) en de herkansingsregeling Havo. De schrijver gaat ook in op het fenomeen bijles op grote schaal en vroege schoolverlaters. Hij houdt verder een warm pleidooi voor beter onderwijs in het binnenland.

Suriname moet beseffen dat zich een mondiale transformatie voltrekt, mede als gevolg van de stormachtige technologische ontwikkelingen. Dit heeft consequenties voor het onderwijs en dat stelt nieuwe bekwaamheidseisen aan de leerkracht.

Tijdens de aanbieding zei de heer Fernald, die lid is van het schoolbestuur van het Rooms Katholiek Onderwijs, dat de staat Suriname zonder de bijzondere scholen niet in staat zou zijn om het onderwijs in geheel Suriname te garanderen. Het bijzonder onderwijs heeft als bijzondere taak een bijdrage te leveren aan waardeneducatie. Zonder geïnspireerde leerkrachten en docenten die zich bewust zijn van een gezamenlijke visie en een missie zullen de technologische mogelijkheden geen vruchten afwerpen.  Uiteindelijk komt het er op aan dat wij door de liefde gedreven worden het roer om te gooien.Categorieën:geloof en leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: