Laudato Si: Het verlies van de biodiversiteit

In juli 2020 was de ontbossing van de Amazone al met 278% gestegen

Mgr. Lafont wil door iedere dag een citaat uit Laudato Si te publiceren onze aandacht vestigen op het drama dat zich aan het voltrekken is vlak voor onze ogen. We zien het niet en willen het niet weten. Door iedere dag een citaat te lezen beginnen we te beseffen wat voor een ‘paradigma shift’ Laudato Si is. Vandaag lezen wij paragraaf 39.

  1. Ook de vervanging van de wilde flora door gebieden met bosaanplant, die meestal monoculturen zijn, is gewoonlijk geen onderwerp van een adequate analyse. In werkelijkheid kan deze vervanging een
    biodiversiteit, die door de nieuwe soorten die geplant worden niet wordt geaccepteerd, ernstig treffen. Ook de waterrijke gebieden die in landbouwgebied worden veranderd, verliezen een geweldige biodiversiteit die zij huisvestten. In sommige kustgebieden is het verdwijnen van de door
    mangroves gevormde ecosystemen zorgwekkend.
Mangrove bos

In Suriname begint langzaam maar zeker het besef door te dringen dat Paramaribo binnen de kortste keren wordt weggespoeld door de stijging van de zeespiegel als we niet door de Mangrove bossen worden beschermd. Dwaas als we zijn blijven we door bouwen naar het noorden toe. Het is nota bene een elite buurt met torenhoge prijzen voor de grond. De grond of ook moeder aarde. Wie verkoopt nou zijn moeder? (K.C.)Categorieën:geloof en leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: