Fotoreportage reparatie en schilderwerk van de kerk te Galibi

Pater Doris  Weewee is de huidige pastoor van Galibi. Bouwen aan de kerk is zijn passie. Terwijl hij fysiek bezig is met de bouw werkt hij even hard aan de geestelijke opbouw van de kerk. Hij woont te Moengo en daarom wordt het geloof het meest gedragen door de twee lokale pastorale leiders die de zorg hebben van ongeveer 200 gezinnen. Onlangs overleed François Hariwanare, catechist en pastorale leider, die de kerk langer dan 45 jaar trouw heeft gediend. Iets meer dan de helft van Galibi is Rooms Katholiek de andere helft is verdeeld over verschillende denominaties. Het traditioneel geloof is ook nog heel sterk. De bewoners van Galibi zijn Caraïben en leven voornamelijk nog op de traditionele wijze van jacht, visvangst en landbouw. Een jaar geleden vierden 12 echtparen tezamen hun gouden bruiloft. Dat blijft in de herinnering van velen een onvergetelijk feest van trouw en toewijding. De kerk helemaal in de bouwstijl van de inheemsen opgetrokken is een dierbare plek voor alle bewoners. De bouwers zijn er in elk geval in geslaagd  om het geloof zo te incultureren. Direct naast de kerk staat de school. De kerk is zich er altijd van bewust geweest dat onderwijs belangrijk is. Met de tijd zien wij ook in dat onderwijs in de lokale taal een noodzaak is om de cultuur van de inheemsen niet alleen te behouden maar meer nog om de diepe waarde van harmonie van mens en natuur door te geven aan het nageslacht. Er is immers ook hier sprake van verstedelijking en verlies van de traditionele taal en cultuur.

De gelovigen alleen zijn niet in staat om de kerk alleen te onderhouden, daarom is hulp van buiten hard nodig.  In het beleidsplan van het bisdom staat dat de grondhouding  de liefde moet zijn bij de ontwikkeling van de kerk. Grote nadruk wordt gelegd op het samenwerken. In de kerk is er geen plaats voor solo acties. Parochies in de stad moeten leren missionair te zijn en leren delen van het wat ze hebben met hun geloofsgenoten in de dorpen.

Galibi ligt aan zee en het zout vreet de dakplaten snel aan. Men is dus voortdurend bezig te repareren. Het is wel een van de meest mooie plekken om naar de kerk te gaan in Suriname. De zeewind en de machtige monding van de Marowijnerivier vormen een prachtig decor om God voortdurend te loven om de schoonheid van Zijn schepping. De zee dringt zich wel op en waarschijnlijk door de wereldwijde klimaatsverandering moet men nu een 75 meters lange zeewering rond de kerk plaatsen. Het is maar de vraag hoe lang de mens stand kan houden tegen de overweldigende kracht van de zee.Categorieën:geloof en leven

2 replies

  1. Dat is heel mooi. Een gezegende dag

    Like

    • Dank je wel Nesta. Het is de wens dat Omhoog een two way street wordt. Gaarne ontvangen wij reacties en meningen van de lezers. Kritiek is ook welkom!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: