Druppels liefde: God is goed voor allen

door pater Ricardo Carvalho CSsR –

Deze wekelijkse column is een overweging op de lezing van de zondag. Eerwaarde Ricardo Carvalho CSsR is de parochiepriester van Maria Koningin van de Wereld (Latour) en St.-Franciscus (Livorno).

Matteüs 20,1-16a

Het is zonder twijfel een van Jezus ‘meest verrassende en provocerende gelijkenissen.  We noemen het meestal “de gelijkenis van de arbeiders in de wijngaard”. De hoofdpersoon is echter de eigenaar van de wijngaard.  Sommige onderzoekers noemen het tegenwoordig “de gelijkenis van de eigenaar die werk en brood voor iedereen wilde”.

Deze man gaat persoonlijk naar het plein om verschillende groepen arbeiders te contracteren.  De eerste om 6.00 uur, anderen om 9.00 uur, later om 12.00 uur en om 3.00 uur ’s middags.  De laatste contracteert hij om 17:00 uur, als er nog maar één uur over is van de werkdag.

Zijn gedrag is vreemd.  Hij lijkt niet onder druk te staan ​​van de oogst.  Wat hij wil is dat die mensen niet zonder werk komen te zitten.  Daarom gaat hij zelfs op het laatste uur de deur uit om werk te geven aan degenen die niemand had gebeld.  En daarom geeft hij aan het einde van de werkdag alle penningen die ze die avond moeten eten, zelfs degenen die het niet hebben verdiend.  Als de eersten protesteren, is dit zijn antwoord: “Waarom zou je jaloers zijn omdat ik vrijgevig ben?”.

Wat suggereert Jezus?  Is het dat God niet handelt volgens criteria van gerechtigheid en gelijkheid waaraan we ons houden?  Zou het waar zijn dat God, in plaats van de verdiensten van mensen te meten, tracht te beantwoorden aan onze behoeften?

Het is niet gemakkelijk om te geloven in de ondoorgrondelijke goedheid van God waarover Jezus spreekt.  Velen kunnen geschokt zijn dat God goed is voor iedereen, of ze het nu verdienen of niet, of ze nu gelovig zijn of agnostici, of ze nu Gods naam aanroepen of God negeren.  Maar God is zo.  En het is het beste om God God te laten zijn, zonder God te verminderen met onze ideeën of plannen.

Het beeld dat niet weinig christenen van God hebben, is dat van een “conglomeraat” van verschillende en zelfs tegenstrijdige elementen.  Sommige aspecten komen van Jezus, andere van de oordelende God van het Oude Testament, andere van onze eigen angsten en fantasieën.  Daarom eindigt de goedheid van God met al Gods schepselen verloren of vervormd.

Een van de belangrijkste taken van elke christelijke gemeenschap zou zijn om de ervaring van God die Jezus doorleeft, elke dag meer te verdiepen.  Alleen het getuigenis van zo’n God zal een andere hoop in de wereld brengen.

Iedereen moet een kans krijgen om te werken aan het rijk der hemelenCategorieën:column, geloof en leven, Overwegingen

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: