Virtuele bijeenkomst Animacion Biblica de la Pastoral ABP

ABP Caribisch gebied
Op zaterdag 13 juni jl. organiseerde Mgr. William John-Lewis, coördinator van de Katholieke Bijbelfederatie voor het Caribisch gebied (CBF of FEBICLAC), een virtuele ontmoeting met de ABP-vertegenwoordigers van de verschillende (aarts)bisdommen van het Caribisch gebied. De bijeenkomst, de eerste in haar soort, werd bijgewoond door de vertegenwoordigers van de aartsbisdommen van Port of Spain (Trinidad) en Kingston (Jamaica), de bisdommen van Paramaribo (Suriname), Belize City en Belmopan (Belize), St George’s-in-Grenada (Grenada), Mandeville (Jamaica) en Roseau (Dominica).
ABP, Animacion Biblica de la Pastoral, Biblical Animation of All Pastoral Life, werd begin 2011 door de Antilliaanse bisschoppenconferentie (AEC) aangenomen in reactie op het statement van paus Benedictus XVI in de postsynodale exhortatie van 2010 over het Woord van God in het leven van de Kerk, waar hij zegt: “De synode riep op tot een bijzondere pastorale inzet om de nadruk te leggen op de centrale plaats van het woord van God in het leven van de Kerk, en beval een groter bijbels apostolaat aan, niet naast andere vormen van pastoraal werk, maar als middel om via de bijbel al het pastorale werk te inspireren.”

Viering Jaar van het Woord
Mgr. John-Lewis nodigde de deelnemers uit om zichzelf voor te stellen en wat informatie te geven over hun betrokkenheid bij ABP in hun respectieve bisdommen. Daarna volgde lectio divina over het evangelie van Johannes 6,51-58. Vervolgens gaf de coördinator van het CBF of FEBICLAC een korte presentatie over zijn rol bij het promoten van de Heilige Schrift in de regio. Mgr. John-Lewis legde uit dat FEBICLAC, de Katholieke Bijbelfederatie van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied was verdeeld in vier secties: de Zuidkegel (Argentinië, Brazilië, Chili, Paraguay en Uruguay), de Andeszone (Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela), Midden-Amerika en Mexico (Costa Rica, El Salvador, Honduras, Mexico en Panama) en het Caribisch gebied (Antigua, Bahama’s, Belize, Bermuda, Frans-Guyana, Cuba, Curaçao, Dominica, Grenada, Guadeloupe, Guyana, Haïti, Jamaica, Martinique, Puerto Rico, Dominicaanse Republiek, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadines, Suriname, Trinidad & Tobago).
Het belangrijkste gespreksonderwerp was de voortdurende viering van het Jaar van het Woord van God, dat vorig jaar begon op de eerste zondag van de advent en eindigt op 30 september dit jaar, het feest van St.-Hiëronymus. Het was bedoeld als een kans om best practices en uitdagingen te delen; en om te beginnen te kijken naar de afsluiting van dit speciale jaar.

Rapportage deelnemers
Dominica (bisdom Roseau): zuster Lorraine Royer, ICM, co-directeur van het diocesane Pastoraal Centrum. Het team van het Pastoraal Centrum heeft cursussen over pauselijke documenten aangeboden, Dei Verbum; Verbum Domini, het slotdocument van de synode over het Woord van God in het leven en de missie van de Kerk; overzichten van verschillende secties van de Heilige Schrift, waaronder de Pentateuch, de profetische literatuur, de wijsheidsliteratuur, de evangeliën en de handelingen van de apostelen. Het laatste overzicht van het Pauline Corpus, de Katholieke Epistels en Openbaring heeft niet plaatsgevonden vanwege het begin van de coronavirus-epidemie. Daarnaast hebben ze op basis van deze cursussen programma’s gemaakt die op Dominica Catholic Radio zullen worden uitgezonden. In de dagen van covid-19 is geprobeerd een aantal van de programma’s live op Facebook aan te bieden. Het Jaar van het Woord van God werd gelanceerd tijdens de diocesane viering van het hoogfeest van Christus de Koning, de zondag voorafgaand aan het officiële begin van het kerkelijke jaar. Het hele bisdom werd voor de plechtigheid bijeengebracht en aan het begin van de liturgie van het Woord werd de bijbel in processie met tromgeroffel naar voren gebracht, voorafgegaan door dansers. Daarna volgde de troonsbestijging van het Woord.
De viering van het Jaar van het Woord van God omvatte de zegening van bijbels en de troonsbestijging van bijbels in alle kerken van het bisdom en in gezinnen. Lectio divina wordt nog steeds onderwezen en aangemoedigd aan het begin van alle pastorale activiteiten en vergaderingen. Er zijn geen definitieve plannen voor de afsluiting van het Jaar op het feest van St.-Hiëronymus op 30 september a.s.

Jamaica (aartsbisdom Kingston): pater Thomas Dynetius. In het aartsbisdom Kingston waren er niet veel activiteiten. Een reeks cursussen over de bijbel was gepland, maar kon vanwege het begin van het coronavirus niet worden aangeboden. Hopelijk worden de cursussen in september aangeboden. Er waren echter ook andere gebeurtenissen zoals ABP healing retraites op school.

Suriname (bisdom Paramaribo): Gerda Misidjang. In het bisdom Paramaribo vroeg de bisschop alle priesters om de troonsbestijging van het Woord te doen in hun parochies; er was de herbestemming van lectoren en predikanten van het Woord; lectio divina wordt nog steeds aangemoedigd. Er waren plannen geweest om instructeurs van het Bible Institute in Trinidad uit te nodigen om de jeugd toe te spreken, maar het evenement moest worden uitgesteld.

OMHOOG Jaargang 64, editie 26, 5 juli 2020

Zoomvergadering ABP


Categorieën:geloof en leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: