Stil zijn

Chequita Goedschalk –

Wat is stil zijn?
We zijn nu in een wereld die stil en saai is. Maar is dat wel zo? Staan we echt stil of gaat het leven verder? Voor velen die het niet zien zitten is alles wel stil, ja. Velen die iemand hebben verloren aan deze ziekte, een ziekte die niet verklaard kan worden en waarover men zoveel speculeert. In Suriname hebben we 1 persoon hieraan verloren. Hoe zal het zijn familie vergaan? Zijn ze stil in hun hart, stil in hun leven?
Wat is stil zijn voor jou? Geen lawaai, geen geluid? Of betekent stil zijn voor jou ook kunnen luisteren naar Gods stem, Zijn stem herkennen daar het nu rustig is? Of zitten we nog in de drukte? We hebben ontvangen en haasten ons naar de winkel om inkopen te doen voordat alles weer duurder wordt.
Of zijn we stil en danken we voor een salaris dat we weer hebben kunnen ontvangen om de kosten te dekken? Of is stil zijn voor hen die gestrand zijn, misschien hulpeloos en geen raad weten, vooral voor degenen die geen financiën meer hebben? De gestranden hier in ons land en in Nederland, wat betekent stil zijn voor hen? Dat weten we niet.

Stil zijn voor u en mij
Stil zijn voor mij is rust om me heen, kunnen denken, beter kunnen horen en luisteren naar wat om me heen gebeurt en Gods stem horen, de bijbel pakken of een favoriete tekst uit de bijbel voor de geest halen, bidden en mediteren. Stil zijn voor mij is naar buiten kijken hoe de vogels vliegen en geen zorgen hebben. Stil zijn voor mij is naar de regen luisteren die neervalt op het dak of raam, en bedenken hoe mooi en verwonderlijk de natuur is die God heeft geschapen.
Stil zijn voor mij is nadenken waarom er zoveel leed is, nadenken waarom de mens de aarde moet verpesten, vernietigen. Stil zijn voor mij is hoop dat het goed komt. Stil zijn voor mij is bidden voor een nieuw Suriname zonder dat er mensen zijn die alleen aan zichzelf denken en niet aan anderen. Stil zijn voor mij is ook gewoon lekker lui kunnen liggen en niets doen.
Wat betekent stil zijn voor u? Gaat u eens bij uzelf na hoe u stil kunt worden in alles wat er nu gebeurt. Stil zijn in de drukte van uw leven. Stil kunnen worden in uw verdriet, leed, wanhoop, radeloosheid. Wat betekent dan stil zijn voor u? Het kan van alles voor u oproepen. Neem het mee en bid, mediteer hoe u deze stilte tot een deel van uw leven kunt maken.

Stil zijn om Jezus te ontvangen
In de bijbel zijn er verschillende teksten over stilte. Ik hou u deze twee voor: Ik zal stil zijn en zien in mijn woning (Jesaja 18,4). Waarlijk, mijn ziel keert zich stil tot God, van Hem is mijn heil (Psalm 62,2). Verder komen we in de bijbel ook tegen dat het stil werd toen Jezus wakker werd in de boot en hij zei: Wees stil. En hier vraagt Hij waarom we zo weinig geloof en moed hebben.
In de stilte van de storm van uw hectisch leven is het goed om even stil te zijn en tot Hem te gaan. Zelfs bij het inkopen kunt u het stil maken en tot Hem gaan. Hij helpt u dan bij het inkopen doen. Hij zal u zeker leiden bij het beheer van uw financiën bij het inkopen. Er is altijd tijd om stil te worden en tot Hem te gaan. Kunnen wij het opbrengen om stil te worden, stil te zijn om zo beter tot Hem te gaan, maar ook beter tot jezelf te komen?
Laten we het stil maken in onszelf om te bidden, om Jezus te ontvangen. Stil zijn wil dan zeggen op dat moment niet alleen niet praten, maar stil in je hart en gedachten om zo beter te kunnen bidden. Dank dat wij het nu nog stil kunnen maken om zo verder te komen, te geloven en te hopen.

Ik laat dit gedicht van Els Behage voor u achter. Laten we in stilte dichter bij elkaar komen.

Onze stilte
We kunnen niet meer in stilte geboren worden,
We kunnen niet meer in stilte opgroeien,
We kunnen niet meer in stilte spelen,
We kunnen niet meer in stilte naar school,
We kunnen niet meer in stilte ons huiswerk maken,
We kunnen niet meer in stilte verliefd worden,
We kunnen niet meer in stilte vrijen,
We kunnen niet meer in stilte trouwen,
We kunnen niet meer in stilte van de natuur genieten,
We kunnen niet meer in stilte naar muziek luisteren,
We kunnen niet meer in stilte ziek zijn,
We kunnen niet meer in stilte sterven,
Want onze stilte is afgenomen,
door gebulder,
Door gegier van remmen,
Door geronk van motoren,
Van de vliegtuigen,
Die laag over onze hoofden donderen

OMHOOG Jaargang 64, editie 17, 3 mei 2020Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: