Jaarvergadering Antilliaanse bisschoppenconferentie deze keer virtueel

Kaelanne Jordan –

Zoom
Technologie heeft de bisschoppen van de Antilliaanse bisschoppenconferentie (AEC) de mogelijkheid gegeven om veilig te blijven en tegelijkertijd hun cruciale werk uit te voeren. Dit jaar wordt de jaarlijkse plenaire vergadering (APM) virtueel gehouden met behulp van Zoom als gevolg van de door regeringen opgelegde maatregelen op interregionale reizen, interacties en op de meeste samenkomsten groter dan een paar mensen om de verspreiding van COVID-19 te beteugelen. De jaarlijkse vergadering van de regionale kerkleiders begint op zondag 26 april en duurt tot vrijdag 1 mei.

COVID-19-pandemie
Volgens Catholic Standard zal het belangrijkste agendapunt zijn het doorgaan met het opstellen van een plan voor integrale parochieontwikkeling. Dit programma is gericht op het bevorderen van een meer geïntegreerde aanpak voor de ontwikkeling van het parochieleven in de context van kerk-zijn in een digitaal tijdperk. “Maar de bisschoppen zijn zich er nu plotseling van bewust dat ze creatiever moeten zijn in hun aanpak van de evangelisatiebediening in het licht van de huidige COVID-19-pandemie,” meldde het diocesane weekblad. Er stond in dat de kerkleiders van mening zijn dat de pandemie een blijvende impact zal hebben op het leven van mensen in het algemeen. Daarom hebben ze besloten om bijna hun hele bijeenkomst te concentreren op de impact van de COVID-19-pandemie. Onlangs heeft paus Franciscus de aandacht gevraagd voor belangrijke morele, sociale, economische en andere kwesties die als gevolg van de pandemie zijn gerezen. De bisschoppen zullen waarschijnlijk een aantal van deze uitspraken van paus Franciscus op de pandemie gebruiken om diepgaand te reflecteren over hoe verder te gaan vanaf het huidige scenario in de regio.

Vier tijdzones
Secretaris-generaal van de AEC, pater Donald Chambers, vertelde Catholic News dat de bijeenkomst, die gewoonlijk begint met een dag van gebed en bezinning, onder meer een retraitedag voor de bisschoppen omvat. De retraite wordt vanuit Frankrijk virtueel gefaciliteerd door pater Laurence Freeman OSB, directeur van de Wereldgemeenschap voor Christelijke Meditatie met het thema mijn schapen voeren en voor jezelf zorgen. “Wat hij in wezen zal doen, is putten uit de bronnen van wijsheid in de Benedictijnse traditie en ook uit de traditie van de woestijnvaders om de bisschoppen te leiden tot verbintenis in diep gebed.” Een interessante draai aan deze online-bijeenkomst volgens pater Chambers is het coördineren van de bijeenkomst in vier tijdzones: die van Belize, Jamaica, de Oost-Caraïben en Frans-Guyana. “Dus u kunt zich de uitdaging voorstellen die dit met zich meebrengt,” zei pater Chambers via de telefoon de vorige week. Hij legde uit dat de bijeenkomst de oostelijke Caribische tijdzones zal volgen als leidraad.

Programma
De gebedsdag en de studiedag op maandag zijn belangrijk volgens pater Chambers. Tijdens de studiedag zullen de AEC-bisschoppen kijken naar het opnieuw ontwaken van de inhoudelijke dimensie van het geloof op alle gebieden van het christelijke leven: persoonlijk gebedsleven, parochievernieuwing, religieus onderwijs en spiritueel leiderschap. “En dit alles binnen de context van COVID-19.” De bisschoppen hebben leiding gegeven aan het bisdom in een stressvolle tijd en het is belangrijk voor de bisschoppen om zich te hernieuwen, om voor zichzelf te zorgen om daarna ook voor hun leken te zorgen. Daarom is voor de retraite- en studiedag dit thema gekozen.
Op woensdag zullen de AEC-bisschoppen een open theologische, pastorale en spirituele reflectie houden over de impact van COVID-19 op de kerk van vandaag. “De dag zal eindigen met vragen: wat is de weg vooruit, hoe gaan we leiding geven in dit nieuwe tijdperk van COVID-19?”deelde pater Chambers mee. De AEC-secretaris noemde woensdag, donderdag en vrijdag als werkdagen, waarbij de AEC-bisschoppen de financiën van hun respectieve (aarts-)bisdom zullen onderzoeken, verslagen zullen ontvangen van verschillende commissies van de AEC en zullen worden toegesproken door AEC-voorzitter bisschop Gabriel Malzaire van Roseau, Dominica en de apostolische nuntius aartsbisschop Fortunatus Nwachukwu.

OMHOOG Jaargang 64, editie 16, 26 april 2020Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: