Bezinningsweekend CMMS: de man als leider

Clifton Kasno –

Gevoelens respecteren
Het was in de avond van 21 februari jl. bij de aanmelding in Abadoekondre gelijk te merken dat het een strak programma zou worden tijdens het bezinningsweekend van de Catholic Men’s Ministry Suriname (CMMS). Aanmeldingstijd was vastgesteld op 19.00 uur. Ik had de taak het aanwezigheidsgevoel aan te wakkeren. De mannen moesten tegenover elkaar zitten en met elkaar delen wat hun verwachtingen waren voor het weekend en hoe zij zich op dat moment voelden. Daarna hadden we een demonstratie van de manier van groeten. Iets wat we elke zondag in de kerk doen, maar waarbij we soms niet beseffen dat we de ander pijn doen. Eenieder is anders opgevoed en doet ook de dingen anders. Daarom was bij sommigen de teleurstelling zichtbaar toen de presentator hen bewust voorbijliep. We moeten ons niet laten afleiden door gewoontes van anderen.
Het groeten kan op verschillende manieren: een brasa, een handdruk of een kus. Wat te doen als iemand uw handdruk of brasa weigert? Hoe reageert u in zo’n situatie? Het kan toch ook zo zijn dat de persoon u niet gezien heeft? Beschouwt u dat als belediging? We mochten onze ervaringen delen met elkaar. Daarna volgde het gebed. De aanwezigen hebben het goed ervaren, ze konden zichzelf terugvinden op bepaalde momenten. We waren allemaal van oordeel dat dat gedeelte zeker veel meer aandacht verdient binnen onze kerken, maar dat we ook zeer alert moeten zijn de gevoelens van een ander te respecteren.

Man-ager
De zaterdag startte met een morgenwijding geleid door broeder Marius van Hanna’s Lust. Na de morgenwijding hadden wij een gezamenlijk ochtendontbijt waarna omstreeks 9 uur de dag verder werd voortgezet met als inleider pater Doris Weewee. Het thema was de man als leider met Nehemia 2,11-20 als middelpunt van de talks. In drie gedeelten nam pater Doris het boek Nehemia hoofdstuk voor hoofdstuk met ons door. Vanuit andere geschriften bevestigde pater Doris zijn oproep aan de man om de roeping, zijn roeping, te bevestigen in Christus. Zie 2Petrus1,10-11: Span u daarom des te meer in om uw roeping en uitverkiezing waar te maken, broeders en zusters. Als u dat doet, komt u nooit ten val en zal u onbelemmerd toegang worden verleend tot het eeuwige koninkrijk van onze Heer en redder Jezus Christus.
In zijn betoog vergeleek pater Doris de rol van de man met die van een manager in een bedrijf. Zo moeten we ook een manager zijn in ons leven, in ons huis! Zijn we de manager van ons leven? Pater Doris liet ons een moment stilte nemen ter overdenking hiervan. Mannen denken dat ze het druk hebben en zoeken steeds naar wat de wereld hun aanbiedt. We hebben niet door dat we in een modderpoel aan het ploeteren zijn. De wereld van vandaag is te vergelijken met een modderpoel: hoe meer we ploeteren, hoe meer we dreigen te verdrinken in dit vieze water.

Mannen mobiliseren
Wat zijn de issues die ons mannen ervan weerhoudt te groeien in geloof? Hoe worden wij negatief beïnvloed? Wat bedreigt ons vermogen om discipelen van Jezus te worden en te blijven? Waarom biedt de man zich niet aan voor de bediening om zo de Kerk op te bouwen? Slechts enkele van de vele vragen waar wij samen ruime aandacht aan mochten besteden. Verder mochten we een paar uitdagingen die pater Weewee ons voorlegde delen: maak een realistische en haalbare suggestie voor elke bediening en noem enkele bedreigingen die op ons pad gelegd worden. Is het zo dat wij ze kunnen uitvoeren voor effectieve bediening in onze gemeenschap, kerk en staat?
De hoofdopdracht die pater ons meegaf was dat we de mannen moeten gaan mobiliseren. Dat we erover moeten gaan brainstormen. Hoe zouden we dat kunnen doen? Mannen trekken mannen om mee te gaan, bijvoorbeeld door samen te gaan vissen of voetballen. Het gevoel van meetrekken, meelopen, samen op stap gaan. Een goed doordenkertje was het woord man te verlengen met ager; de man is beheerder bij de schepping.
De vragen die pater aan ons voorlegde, hebben we goed besproken. De boodschap is dat we onze plaats moeten nemen als man en de andere mannen ook gaan trekken, niet met geweld, om bij God te komen. Pater Weewee gaf een mooi en pakkend voorbeeld: hoe eet je een olifant? Antwoord: beetje bij beetje, hap voor hap. Zo moeten wij ook handelen. Het lijkt moeilijk , maar met geduld en gebed lukt het wel.

CMMS
Zondag hebben wij de dienst bijgewoond in Abadoekondre. De voorganger was broeder Robby Pinas. Het was een prachtige dienst. We hebben intens geparticipeerd in deze viering met prachtige zang en prediking. Na de dienst hebben we het bezinningsweekend geëvalueerd. Daarna discussieerden we over de planning van de zesde mannenconferentie die dit jaar gehouden zal worden. Om twee uur vertrokken we voldaan vanuit Abadoekondre terug naar Paramaribo. Het was een zeer welbesteed weekend.
Het bezinningsweekend is een jaarlijks terugkerend evenement van de CMMS. We komen bijeen om te bezinnen, het jaarprogramma te maken en onze jaarlijkse mannenconferentie te plannen. De CMMS bestaat uit mannen – broeders – uit verschillende parochies. Diaken Sonny Waterberg is de moderator van CMMS. De bedoeling is dat alle parochies een mannengroep hebben om mannen binnen de parochies te motiveren om een betere band te hebben met Jezus, maar ook mannen buiten de kerk op te zoeken om bij Jezus te komen. De CMMS fungeert overkoepelend voor deze mannengroepen. Op dit moment zijn er mannengroepen in de Heilige Familie, Hanna’s Lust, Sunny Point, begikerki Fatima en St.-Theresia Moengo.

OMHOOG Jaargang 64, editie 11, 22 maart 2020Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: