Gedachten van een geestelijke

Pater Esteban Kross was in zelfquarantaine sinds zijn terugkeer uit Nederland en Israël bijna twee weken geleden. Vanuit die situatie heeft Radio Immanuel hem gevraagd om zijn gedachten te delen met de luisteraars. Inmiddels heeft pater Kross dat twee keer gedaan en zijn de opnames uitgezonden. Die audiofiles zijn ook geplaatst op YouTube. De link vindt u onderaan dit artikel.

Broeders en zusters,
Ik ben pater Kross. Ook vanuit de Kerk willen wij onze bijdrage leveren in deze moeilijke tijden waar wereldwijd covid-19, beter bekend als het coronavirus, een bedreiging vormt voor vele mensen. Wij zijn God dankbaar voor de vele deskundigen, wetenschappers en medici, die de talenten die God hun gegeven heeft ten volle inzetten om dit coronavirus beter te begrijpen: wat het is, hoe het zich gedraagt en hoe wij dan ons het beste kunnen aanpassen om de verspreiding van dit gevaarlijke virus tegen te gaan.

Praktische tips
Ten eerste: het is echt niet zomaar een griep. Het kan hele ernstige longproblemen veroorzaken die wij allemaal willen voorkomen. Er zijn al teveel mensen overleden aan dit virus en daarom nemen wij in acht ons eeuwenoude christelijke thema: ora et labora, bid en werk. Daarom een paar praktische tips die wij allemaal heel serieus zullen volgen.

  1. Was uw handen vele keren per dag heel grondig. Was ze veel vaker dan u normaal gewend bent te doen. Waarom? Omdat het virus, als iemand er de drager van is, wordt uitgehoest of door niezen of praten in de lucht komt en dan terechtkomt op deurhendels, op leuningen, op je kleren, op oppervlakten in de bus, in de winkel, noem maar op. Als u dan met uw handen deze oppervlakten aanraakt, komt het virus op uw handen terecht. Maar gelukkig: door goed grondig wassen met zeep en water of met hand sanitizer kunt u het virus wegwassen waardoor u niet besmet raakt. Wast u daarom elke twee uur uw handen grondig, vooral voor het eten of als u buitenshuis veel met uw handen dingen of mensen hebt moeten aanraken. Denkt u ook eraan dat als u met geld bezig bent geweest, u daarna uw handen goed moet wassen.
  2. Probeer ook de neiging of de gewoonte tegen te gaan om uw gezicht aan te raken, want het coronavirus gaat niet naar binnen via de huid, maar wel via het inademen, via de ogen, de mond, de neus. Dus probeer uw gezicht en uw ogen niet onnodig met de handen aan te raken.
  3. We moeten ook voorlopig vermijden te dicht op elkaar te staan, want dan kan het virus zich gemakkelijker verspreiden van de ene persoon op de andere door niezen, door hoesten of praten. Voorlopig geen bijeenkomsten van 100 mensen of meer, geen groepen mensen dicht op elkaar. Daarom ook voorlopig geen grote kerkdiensten op zaterdag en zondag: en als er wel een dienst of een uitvaart of een huwelijk is op een doordeweekse dag met een kleinere groep: houdt u ook dan zoveel mogelijk een afstand van 1,5 meter in acht.
  4. Voorlopig geen handen schudden en geen brasa’s geven. We kunnen elkaar voorlopig liever groeten met woorden, oogcontact, onze smile of een knikje van het hoofd.
  5. Bij het niezen het liefst een papieren tissue gebruiken en die daarna weggooien. Als u die niet bij de hand heeft en plotseling moet niezen of hoesten, dan vooral niet in uw handen niezen of hoesten, maar in de binnenkant van uw elleboog. Als u het virus hebt zonder het te weten en u niest in uw handen, dan is de kans heel groot dat het virus nu op uw handen zit en u het – zonder te weten – doorgeeft aan alles wat u vervolgens aanraakt.
  6. Probeert u uw conditie zo sterk mogelijk te houden. Eet veel fruit, groenten, vitaminetabletten.

Extra aandacht en liefde
Ten slotte nog enkele gedachten die niet zozeer gaan over het afremmen en voorkomen van de verspreiding van het virus, maar enkele gedachten die ik u gewoon als geestelijke wil aanreiken. Geeft u extra aandacht aan oudere mensen. Bel ze wat vaker op, kijk of ze iets nodig hebben, geef ze een beetje extra liefde en aandacht. Het is niet verstandig dat oudere mensen op dit moment in een apotheek moeten gaan om hun medicijnen af te halen, want er kunnen daar misschien ook mensen zijn die ziek zijn door het coronavirus. Dus laten de volwassen kinderen of de kleinkinderen of andere familieleden of buurtgenoten de ouderen extra beschermen door die medicijnen voor ze te gaan halen, door boodschappen voor ze te doen, door ze te helpen en aandacht te schenken. Maar het geldt voor ons allemaal: er is een zekere spanning door het coronavirus, dus laten we anderen wat extra aandacht en liefde schenken. Belt u wat vaker mensen uit uw kring op. Een telefoontje kan zoveel kracht en vreugde geven. En blijft u bidden, blijft u in uw hart richten tot God met dankzegging en voorbede. Zoals psalm 27 zegt: De Heer is mijn Licht en mijn Verlosser, wie zou ik vrezen.

OMHOOG Jaargang 64, editie 12, 29 maart 2020Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: