Viering Helenaschool: blijf kind, een vriend van Jezus

Wielfred T. Tjin A Tam –

Aswoensdag
Het is een zonnige morgen – Aswoensdag 26 februari 2020. Rond 7.45 uur staan 180 leerlingen en 7 leerkrachten van de St.-Helenaschool netjes opgesteld rondom de vlaggenmast. Onder het eerbiedig – en uit volle borst – zingen van het volkslied wordt de Surinaamse vlag keurig gehesen door de leerlingen die vanmorgen de beurt hebben. Prachtig om het te ervaren en een goed voorbeeld voor anderen. Hierna is er nog gelegenheid om de twee liedjes die straks in de kerk zullen worden gezongen te repeteren.
Rond 8 uur geeft schoolleider mevrouw Constance Ling het teken om in een stoet – twee aan twee – naar de kerk naast de school te lopen onder begeleiding van de overige leerkrachten. De kleintjes van de kleuterklas vooraan en aan het eind de leerlingen van de zesde klas. Heel gedisciplineerd gaat het eraan toe.
Zuster Kitty verwelkomt de leerlingen en leerkrachten, en maakt het kruisteken. Zij legt uit – met een dorre palmtak in de hand – dat de as die in schaaltjes is, komt door het verbranden van de palmtakken van Palmzondag van het vorig jaar. Als openingslied zingen de leerlingen ‘Jezus ik hou van U’.

Veertig dagen ‘woestijn’
Zuster Kitty hield een korte bezinning: “Vandaag, Aswoensdag, is het begin van onze vastenperiode; een periode van veertig dagen waarin wij de ‘woestijn’ ingaan. In de woestijn is het dor en droog. Er is niet zoveel te eten en te drinken. Wij zullen het met minder moeten doen. Vasten noemen wij het en wij zullen ook bidden. Op deze wijze bereiden wij ons voor op de komende Goede Week. Zoals jullie weten gedenken wij in deze week het lijden en de dood van onze Heer Jezus Christus. Drie dagen na Zijn kruisdood vieren wij dan Zijn verrijzenis, Pasen.
Veertig is een heilig getal; vroeger kenden wij ook veertig uur bidden. Tegenwoordig hebben wij een kwartiertje voor God. In deze vastentijd van veertig dagen zullen jullie ook extra moeten laten zien wat in het vierde gebod staat: eer je moeder en je vader; heb respect voor ze en wees ook gehoorzaam. Op deze wijze blijf je een kind, een vriend van Jezus.
Straks bij het opleggen van een askruisje op jullie voorhoofd zullen wij – Wielfred en ik – zeggen: ‘Wees een vriend van Jezus’ en bij de leerkrachten en andere volwassenen zullen wij uitspreken: ‘Mens, gedenk dat gij stof zijt en tot het stof der aarde zult wederkeren’.” Na de zegen zongen de kinderen het slotlied ‘God van trouw’. Rond 9 uur keerden leerlingen en leerkrachten terug naar school. Dank aan schoolleider mevrouw Constance Ling en haar staf voor de vrome wijze waarop hun leerlingen zich hebben gedragen tijdens deze mooie en vlotte viering. Dank ook aan onze parochiemedewerkers de dames Carmen, Wagijem, Hendrina en Vidya voor hun bijdrage.

OMHOOG Jaargang 64, editie 11, 22 maart 2020Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: