Viering valentijnsdag in de H. Driekoningen

Wielfred T. Tjin A Tam –

Eucharistieviering
Terwijl op andere plaatsen in ons land, thuis of in openbare gelegenheden festiviteiten in verband met Valentijnsdag gaande waren, begroette en verwelkomde de lector in de H. Driekoningenkerk van harte een honderdtal parochianen – waaronder dertig gehuwde echtparen – aan het begin van een eucharistieviering op deze Valentijnsavond. In deze dienst werd ook World Marriage Day (WMD) gevierd. Wereldwijd wordt WMD gevierd op de tweede zondag van de maand februari. Pater Kumar Irudayasamy gaat voor in de dienst, geassisteerd door een drietal misdienaars, misdienettes, één lector, drie communie-uitreikers en 1 cantor/communie-uitreiker. Het intredelied was ‘Vrede voor jou, hierheen gekomen’. De eerste lezing werd gehaald uit 1 Johannes (4,7-12): ‘Vrienden, laten wij elkaar liefhebben want de liefde komt van God’.
Tussenzang was psalm 18: ‘Heer, U heb ik lief, mijn sterkte zijt Gij’ en het evangelie volgens Johannes (15,9-12): ‘God is liefde’.

Gehuwde paren
“Het is mooi om vandaag Valentijnsdag samen te beleven hier in Gods huis,” begon pater Kumar zijn overweging. “Om te zien hoeveel jullie van elkaar houden. Om te beleven dat jullie wederom elkaar trouw beloven, en dat wij dat samen mogen vieren. Het kan niet anders of er heerst blijdschap vandaag, en dankbaarheid. Je kunt het gewoon zien en voelen, een feestdag!” Pater sprak ook tot de huwelijksparen aanwezig. “Het zou niet goed zijn om alleen maar te roepen hoe mooi het allemaal wel is of te spreken over wat jullie waarderen in elkaar, jullie oprechtheid en humor, gedrevenheid misschien nog meer. Maar jullie zijn hier bovenal gekomen om Gods zegen te vragen over jullie huwelijk. Om Hem te danken dat Hij jullie eens bij elkaar heeft gebracht en vanavond ook weer om ook een stukje onderwijs vanuit de Bijbel mee te krijgen over huwelijk en relatie. Gods zegen, en Hem danken voor alles!”

De goede boodschap
Pater vervolgde: “We hebben in de eerste lezing en het evangelie gehoord dat liefde boven alles staat, liefde tot God en tot elkaar. Dus liefde staat als de basis voor het huwelijk. Over die liefde spreken de lezingen van vandaag. Laten wij elkaar liefhebben, want de liefde is uit God. God ís liefde, schrijft Johannes zelf. Hij laat zien wat echte liefde is, en wie bij Hem hoort, leert die liefde! Gods liefde, dat klinkt misschien heel verheven. Dát is nu de liefde van God. Hij houdt van mensen, ondanks hun fouten. Hij wil ons redden, wat het ook mag kosten. Jezus wilde er zelfs zijn leven voor geven. Dát is goddelijke liefde. Onvoorwaardelijk, je hoeft die liefde niet te verdienen. Gévende liefde, God wordt er zelf niet beter van”.
Pater Kumar benadrukte liefde als de goede boodschap: “Liefde, zelfs voor vijanden. Liefde die tot het uiterste gaat om de ander te winnen. Zo is de liefde van God. Dat is de goede boodschap, die hier in de kerk telkens klinkt, en die ik jullie vandaag ook mag brengen: de grote, heilige God houdt van jullie! Niet om wie je bent, maar zelfs ondanks wie ik ben. Leven in liefde is een grote rijkdom. Getrouwd zijn is niet niks, het is eigenlijk: jezelf uitleveren! Trouw zijn is het belangrijkste, in goede en slechte tijden, door dik en dun. Laten we in onze kring met onze partner de liefde van God uitstralen, liefdevolle mensen zijn en blijven, een beetje hemel maken voor onze wederhelft als eerste en tot onze naasten met wie we wonen en werken”.

Vernieuwing huwelijksbeloften
Alle echtgenoten werden uitgenodigd voor het priesterkoor te komen staan en een valentijnskaarsje in ontvangst te nemen. De eerste wordt aangestoken bij de paaskaars. Onder het zingen van het lied ‘Ave Maria’ – (van Haag) door het Salvatorkoor – wordt het vlammetje doorgegeven aan de overige echtparen. In stilte worden de huwelijksbeloften vernieuwd met de brandende kaarsjes in de hand. Hierna zingen de aanwezigen – ondersteund door het koor – het (trouw)beloftelied: ‘Hier sta ik, Heer, en geef U’. Pater besluit met: “De Heer beware u alle dagen van uw leven. Moge Hij voor u een trooster zijn bij tegenspoed, een helper bij voorspoed. Moge Hij uw huis en uw gezin met rijke overvloed zegenen door Christus onze Heer. Amen”.

Houd de vlam van de liefde brandend
Aan het eind van deze mooie en inspirerende viering werden de echtparen uitgenodigd op de treden van het priesterkoor te komen staan. Het Salvatorkoor met dirigente Sandra de Boer brengt ‘The Wedding’ op prachtige wijze ten gehore. De gehuwden ontvangen een mooie boeklegger/een mooi prentje met de tekst: Houd de vlam van de liefde brandend. Op het kerkplein wordt deze mooie valentijnsavond afgesloten; de aanwezigen zijn gezellig samen en genieten van de hartige hapjes en de lekkere drankjes geserveerd door parochiemedewerkers.

OMHOOG Jaargang 64, editie 10, 15 maart 2020Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: