Redactioneel: gezond verstand

Hoe komt toch dat mensen als Greta Thunberg, Stephano ‘Pakittow’ Biervliet en oma Inge ons direct aanspreken zonder dat wij ze echt goed kennen? Greta begon gewoon met schoolstakingen (spijbelen) voor het klimaat. Hoe kan een tiener zo scherp de zaken verwoorden en de wereld wakker schudden? Hoe kan Pakittow zoveel mensen op de been brengen en hoe kan oma Inge zoveel likes krijgen hoewel ze vermoedelijk nooit zelf YouTube gebruikt? Het komt doordat ze hun gezond verstand gebruiken. In het Engels is dat common sense. Gebruik je gezond verstand is een wijdverbreide zegswijze die aanduidt dat men beter kan vertrouwen op eigen eenvoudige waarneming, ervaring en redenering dan op ingewikkeld gefilosofeer, dogma’s of kennis die door anderen is verzameld. Common sense is geen kunst maar het simpele vermogen een oordeel te vellen dat door bijna iedereen meteen aanvaard kan worden. We worden allemaal met gezond verstand geboren, maar raken dat soms kwijt door een bepaalde ideologie te volgen. In een ideologie van neks-no-fout kunnen duizenden mensen gebrainwasht worden om een ordinaire gewapende roofoverval op de staatskas een revolutie te noemen. Het is wanneer bepaalde mensen hun gezond verstand verliezen dat ze een wet wijzigen om het leningenplafond zodanig te verhogen dat plunderen van de deviezenreserve legaal kan worden. Het is wanneer verstandsverbijstering toeslaat dat men van oordeel kan zijn dat een voor twintig jaar veroordeelde persoon president kan blijven. Oma Inge stelt een simpele vraag aan de jongeren van de neks-no-fout-ideologie: waarom zijn jullie nog in het ouderlijk huis? Er zijn toch heel simpele dingen waaraan men kan zien of het werkelijk goed gaat in een land? Zijn er woningen voor beginners, zijn we tevreden met onze schoolgebouwen en schoolprestaties, heeft iedereen werk, kunnen onze ouderen leven van hun pensioen, voelen we ons veilig in huis? Het gezond verstand doet een beroep op ervaring. Als je al één keer bedrogen bent door een vriend, zal je die vriend weer vertrouwen met je portemonnee? Alleen tegen beter weten in kan je een besluit nemen om het weer te doen. Verkiezingen gaan eigenlijk maar over één vraag: aan wie zal ik de komende vijf jaren mijn portemonnee toevertrouwen? Als iemand je al vier keren heeft bedrogen, wil je dat dezelfde persoon het de vijfde keer doet? Gebruik je gezond verstand.

OMHOOG Jaargang 64, editie 09, 8 maart 2020Categorieën:geloof en leven

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: