Surinaamse pelgrims Betlehem noodgedwongen hun bedevaart af te breken

Melvin Mackintosh –

In hotel
Een groep van 49 pelgrims uit Suriname is sinds vrijdag 6 maart jl. in het vier sterren Manger Square hotel in Betlehem. Ze zullen er verblijven tot hun terugvlucht van Jeruzalem naar Nederland in de avond van maandag 9 maart. De Surinamers zijn naast de hotelmedewerkers de enige personen die achtergebleven zijn na het gezamenlijke besluit van de Palestijnse autoriteit en de Israëlische regering dat alle publieke gelegenheden en scholen voorlopig gesloten zijn. Dit vanwege de constatering eerder in de week dat enkele hotelmedewerkers in een hotel in Betlehem besmet waren. De autoriteiten hebben alle pelgrims gevraagd zo spoedig mogelijk het land te verlaten, voor hun eigen veiligheid. Er worden ook geen nieuwe bedevaartgangers toegelaten.
Tijdens de uitzending van Radio Immanuel op vrijdag 6 maart jl. deed pater Martien Noordermeer een “live” verslag van de situatie van de Surinaamse pelgrims die in het Heilig Land op bedevaart zijn. Pater maakt deel uit van groep uit Suriname die via Nederland naar Israël is afgereisd. Ze zijn in Tel Aviv, in het noorden van Israël geland en zijn na het avondeten tegen 9 uur ’s avonds met de bus vertrokken naar Betlehem, in het vier sterren Manger Square hotel. “Op donderdag hebben wij een bezoek gebracht aan Hebron, aan de tombes van Jacob, Abraham, Isaak, Sara, Rebecca en Lea. Heel interessant en indrukwekkend,” vertelde pater enthousiast.

Paniekerige stemming
Naast pater Noordermeer maken ook pater Esteban Kross en pater Doris Weewee en Marilyn Tsie-A-Foeng, secretaris van de kathedrale basiliek, deel uit van de groep. Marilyn vertelde haar verhaal: “De paniekstemming hier bij de Palestijnse autoriteit en de Israëlische regering is ontstaan toen begin deze week bij een groep Griekse bedevaartgangers na terugkeer in Griekenland er enkelen ziek bleken te zijn met coronavirus. De autoriteiten hebben toen onderzocht waar zij tijdens hun pelgrimsreis in Israël precies geweest waren. Het bleek dat enkelen van het personeel van het hotel in Bethlehem waar ze hadden gelogeerd, ook besmet bleken te zijn met het coronavirus.”
Toen realiseerden de twee overheden zich dat die Griekse pelgrimsgroep naar de verschillende delen van het land was geweest, in Bethlehem, Nazareth, rond het meer van Galilea, Jericho en Jeruzalem, vertelde Marilyn. Dit betekende dat er dus het gevaar was dat zij niet alleen enkele hotelmedewerkers te Bethlehem hadden besmet, maar ook anderen in andere delen van Israël. Daardoor brak bij de autoriteiten de paniekstemming uit. Vandaar dat zowel de Palestijnse als de Israëlische autoriteiten op het moment geen bedevaarten willen en alle buitenlandse groepen het land uit willen hebben. Ze hebben die besmette hotelwerkers van Bethlehem in quarantaine geplaatst in dat hotel voor 14 dagen.

Terugreis
Pater gaf in zijn reportage aan dat het strikte besluit van de autoriteiten een domper legde op de pelgrims maar het besluit werd gerespecteerd. Na de mededeling, verlieten de pelgrims massaal de stad Betlehem. De Surinaamse pelgrims stapten ook op vrijdagmorgen in de bus om van Betlehem naar Jeruzalem te gaan. Bij een checkpoint op de route was het echter zo druk met bussen en pelgrims. “Wij hebben daar in de bus 7 uren lang gezeten, voordat wij terugkeerden naar Betlehem, terug naar het hotel,” zei pater. “Het was een hele ervaring. Het was er koud, het regende terwijl we 7 uren opgesloten waren in de bus. Toch was de sfeer in de Surinaamse groep geweldig en opgewekt. We hadden ons berust in de situatie, zei pater.
De autoriteiten werkten aan een spoedige terugkeer van de Surinaamse pelgrims. Verschillende opties werden aangeboden om via Engeland of Frankrijk terug te reizen, maar de groep gaf aan om samen te reizen en rechtstreeks terug te willen naar Nederland. Dat zou misschien pas maandag mogelijk zijn, laat pater weten. “Intussen zitten we weer in het Manger Square hotel in Betlehem. We mogen het hotel niet uit, maar in het hotel is het vrij bewegen. Niemand hier in het hotel heeft het virus.” De Surinamers beschikken over wifi en hebben al contact gehad met hun familieleden in Suriname.

De Surinaamse bedevaartgangers in Betlehem. (Foto: pater Esteban Kross)


Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: