Huwelijk als hoeksteen van de samenleving

Josta Ramharakh –

Christelijk huwelijk
Wanneer jij de ware bent tegengekomen, is er niets mooiers dan voor altijd bij elkaar te zijn. Voor velen is het een logische stap om te gaan trouwen. Anderen twijfelen. Zullen we gaan samenwonen? Weer anderen hebben de stap al genomen en wonen misschien al jaren samen. Samenwonen lijkt in onze maatschappij heel gewoon. En wat is er mis mee vraag je je misschien af. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Toch zegt de Bijbel iets anders. Ja, God is een groot voorstander van samenwonen… maar Hij heeft daar een prachtig ontwerp voor gemaakt: het huwelijk!
Wat is Gods norm? In de Bijbel vind je geen gebod “Gij zult niet samenwonen”. Wel kunnen we in de Bijbel lezen hoe God de relatie tussen man en vrouw bedoeld heeft. Zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament wordt namelijk veel over relaties gesproken. Opvallend is dat we maar één soort relatie tegenkomen: het huwelijksverbond tussen man en vrouw. Andere varianten kent de Bijbel niet. Samenwonen is geen optie. Het huwelijk is Gods norm en behoort tot de zeven sacramenten.

Twee samen sterker
Het huwelijk is voor de kerk bovendien een hoeksteen voor de kerkelijke gemeenschap en voor de samenleving. Het kerkelijke huwelijk is binnen de christelijke traditie een verbintenis tussen een man en een vrouw die bezegeld wordt in het bijzijn van God en Zijn gemeenschap. Je nodigt God heel uitdrukkelijk uit om met jullie tweeën mee te gaan. God wacht op jullie uitnodiging en Hij wil daar graag gehoor aan geven. God is niet zozeer de reden waarom partners in een christelijk huwelijk bij elkaar blijven, maar wel de bron van hun blijvende liefde voor elkaar. “En iemand die alleen is kan zich niet verdedigen wanneer hij aangevallen wordt, maar met zijn tweeën houd je stand. Een koord dat uit drie strengen is gevlochten, is niet snel stuk te trekken.” (Prediker 4:12) Het is makkelijk om te erkennen dat twee samen sterker zijn dan één. Maar twee mensen verenigd met de kracht van God zijn nog sterker! De drie strengen staan voor de man, de vrouw en God. Deze drie vormen een sterke relatie die niet gemakkelijk verbroken kan worden.

Valentijnsdag
Dat het weer Valentijnsdag is, zal vrijwel niemand ontgaan. Op de radio, televisie, internet en natuurlijk in de krant barst het weer van de Valentijnsdagreclame. De veertiende februari is officieel de dag van de liefde, maar kan net zo goed de dag van de commercie genoemd worden. Waar komt het feest eigenlijk vandaan? Vanaf de middeleeuwen werden de Valentijnsfeesten door de christelijke kerkleiders verboden, omdat ze in hun ogen heidense vruchtbaarheidsfeesten waren die een gevaar vormden voor de bevolking. Men bleef de feesten echter gewoon door vieren en daarom besloot de Kerk om het feest te kerstenen. Beter gezegd, ze probeerde er een christelijk tintje aan te geven. De heilige Valentijn werd gekoppeld aan de 14e februari. Het werd de gewoonte om op 14 februari, de dag van de Heilige Valentijn, elkaar kleine geschenken te geven zoals bloemen of chocolade. Ook het schenken van gedichten en kaarten is al erg oud. Deze werden eerst in gezongen vorm aangeboden aan de uitverkorene en vanaf het jaar 1400 werden ze ook geschreven. 14 februari de dag van de liefde. Natuurlijk leent elke andere dag in het jaar zich net zo goed voor liefdevolle aandacht voor je medemens. Al is Valentijnsdag soms een prettig geheugensteuntje om aan de liefde herinnerd te worden! “Geen grotere liefde kan iemand hebben dan deze, dat hij zijn leven geeft voor zijn vrienden.” (Joh.15, 13)

OMHOOG Jaargang 64, editie 06, 16 februari 2020Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: