Noveen met aandacht voor Maria in de H. Familiekerk

Chequita Goedschalk –

Licht zijn voor een ander
De H. Familiekerk heeft een noveen gehouden van 2 t/m 11 februari. Vooraf aan de noveen was het Maria-lichtmis, het feest dat nu Opdracht van de Heer wordt genoemd en gevierd wordt 40 dagen na Kerstmis, op 2 februari dus. Maria gaat naar de tempel om het kindje Jezus te reinigen. Kindje Jezus werd in de tempel het licht genoemd. Wij zijn ook het licht, precies hoe Jezus het licht is van de wereld dat voor andere volkeren in de wereld is komen schijnen. De viering van Maria-lichtmis komt elk 6 jaar terug op de zondag. Pater Guillaume Woei A Jin heeft op zondagmorgen kaarsen ingezegend en deze kaarsen zijn gebruikt tijdens de lichtmis. Tijdens deze viering had pater Guillaume het over hoe wij als mensen een licht moeten en kunnen zijn voor anderen, waarbij wij het licht dat wij gekregen hebben tijdens ons dopen en in de paasnacht door moeten laten schijnen naar anderen die in het duister of donker leven. Wij kunnen dan het lichtpuntje zijn dat hun de weg wijst naar Jezus toe.

Maria is onze moeder
Tijdens de negen dagen en negen vieringen van de noveen zijn de volgende priesters en diakens voorgegaan: de paters Woei A Jin, Kross, Noordermeer, Iyke, Fransiskus en de diakens Karsters en Waterberg. Elke dag om half 7 ’s avonds begonnen vijftig tot zestig kerkgangers met het rozenkransgebed en luidden zo de vieringen in. Velen zijn trouw elke dag geweest en ook anderen die niet elke dag aanwezig konden zijn, kijken terug op mooie momenten van gebed, zegen en genade. De eerste noveenavond mocht pater Kumar samen met pater Guillaume openen. Tijdens de noveendagen is er veel aandacht besteed aan Moeder Maria en zoals diaken Sonny bij de vijfde noveendag verwoordde: “Als Maria geen ‘ja’ had gezegd was het woord geen vlees geworden maar woord gebleven. Bidden tot Moeder Maria is bijna zeker een beantwoord gebed. Maria is onze Moeder.” De preek van pater Iyke op de zesde noveendag ging over de vrouw die heel sterk is en veel invloed kan hebben op de man. Zo kon Moeder Maria bij het feest van Kana aan haar zoon zeggen om voor wijn te zorgen. Zij kende de kracht van haar zoon. Moeder Maria als moeder van ons en Jezus als vader van ons maken ons tot een sterke familie. Pater Iyke zei ook: “Heb altijd uw rozenkrans bij u voor bescherming en kracht, want deze Moeder laat haar kinderen niet in de steek.”

Pijn hebben en pijn lijden
Op 11 februari, op het hoogfeest van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, werd de noveen afgesloten met Mgr. Karel Choennie als celebrant. Mgr. Choennie heeft het in zijn preek gehad over de zieken en de ziekenzorg. Hij gaf daarbij aan dat een van zijn wensen is dat het St.-Vincentius ziekenhuis of het Majella-bejaardentehuis een huis wordt voor palliatieve zorg, waar doktoren en verpleegsters met een goed hart en goede intenties zullen zorgen voor de patiënten. Hij had het ook over het grote verschil tussen pijn hebben en pijn lijden. Gezonde mensen kunnen heel veel lijden onder persoonlijke zaken. Een zieke mens hoeft niet te lijden, maar kan wel veel pijn hebben. Laten wij samen met elkaar mensen helpen die pijn hebben en die pijn lijden. Johannes Paulus II heeft deze dag ook uitgeroepen tot wereldziekendag om oog te hebben voor de mens die chronisch ziek is. Met elkaar en met Moeder Maria gaan we op weg naar de zieke mens.

OMHOOG Jaargang 64, editie 06, 16 februari 2020Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: