U moet volhouden om de wil van God te doen

Oglaya Zweden –

St.-Theresiakerk
Zaterdag 11 januari jl. ben ik naar de opoyariviering van de Katholieke Jongeren Suriname (KJS) geweest in de St.-Theresiakerk. De eerste indruk van de kerk in Moengo was gelijk wow. De kerk heeft een heel mooie groene kleur met een grote houten kruis aan de voorzijde. Binnen bij het altaar zijn er ook kruizen gevormd uit glazen stenen. Bij het binnenstappen valt de decoratie met satijnen doeken in heel vrolijke kleuren op. Enkele grote tegels met sterren zijn ook echte eyecatchers. Wat ik ook prachtig vind, is dat deze katholieke kerk een praiseteam heeft; 5 prachtig geklede vrouwen zongen het geheel bij elkaar.

A faya fu Gado
De celebrant van de viering was parochiepriester van de St.-Theresia, pater Doris Weewee. Zijn preek raakte mij. Hij gaf aan dat we het vuur brandend moeten houden in ons leven. Allereerst is het vuur afkomstig van Jezus. Jezus in ons leven is licht. Gado ben lob’ un’ fosi. Dit maakte me een beetje emotioneel op het moment dat hij het zei, omdat ik daadwerkelijk Zijn onvoorwaardelijke liefde heb ervaren in mijn leven. Hij heeft mij geleerd wat echte liefde is. A lobi fu Gado na faya lobi. Te tu sma lobi makandra, da na bigi faya. Pater Doris zei ook dat als je dichtbij het vuur van God bent, je Zijn warmte ervaart net zoals echt vuur, wat weer verwijst naar Zijn liefde. Tan krosbey na a faya fu Gado, hor’ a vlam na libi. If i k’moto f’en a faya o dede. Wat ook bij mij is blijven hangen: a lobi fu Gado ano lek wan schakelaar. Dat je het aan en uit kan maken wanneer je hebben wilt. Of je hebt de liefde van God in je hart of je hebt die niet. Hij gaf ook aan dat er mensen zijn die Jezus’ naam aanroepen, maar ze bewandelen Zijn pad niet.

Gastvrij
Wat ik zo op prijs stel van pater Doris Weewee is dat hij transparant is. Hij sprak openlijk en vrij over zaken die ons leven negatief beïnvloeden als we niet ermee stoppen en hij somde ze op. Hij noemde ook pornografie. Dat hoor ik niet vaak bij een preek, terwijl die er keihard bij hoort. Bij de vrededeling mag ik wel zeggen dat de bewoners van Moengo heel verwelkomend waren. Vele mensen zijn naar me toegekomen en dat bracht een glimlach op mijn gezicht. Ik wenste dat ik naar iedereen toe kon gaan in die kleine maar knusse St.-Theresiakerk.

KJS-activiteiten
Vol enthousiasme zit ik te wachten op de eerstvolgende activiteit van de KJS in maart zoals werd aangekondigd door broeder Clist Soeboe van de KJS. Hij gaf in een korte speech een overzicht van de geplande activiteiten. Zo maakte hij de gelovigen en mij enthousiast voor de openlucht-eucharistieviering die ik voor het eerst zal meemaken. Hij noemde ook een garden gospel party. Die was trouwens heel gezellig vorig jaar met de kathedrale band die de hele avond de sfeer erin hield. Dit jaar is er ook het KJS youth festival waarvan ik hoop dat ik mee zal kunnen doen. Ik ben reeds een kwart eeuw oud en mijn jaardag is deze maand. Het laatste festival was in 2018, toen was ik 24 jaar en wel binnen de leeftijdsgrens.

Doe Gods wil
Op het einde van de avond toen ik een laatste sanitaire stop deed alvorens in de bus te stappen om de 2 uur durende terugreis naar Paramaribo te maken, las ik in de gang het volgende: u moet volhouden om de wil van God te doen. Als u dat doet, krijgt u wat Hij heeft beloofd. Hebreeën 10,36 HTB. Dit vat in feite de preek van de avond zo’n beetje samen. Doe Gods wil. En wat is Gods wil? Om dichtbij het vuur te blijven door je bijbel te lezen, de kerk te bezoeken, mensen te vertellen over God. Doe je dat regelmatig, dan krijg je wat Hij heeft beloofd en dat is het eeuwige leven. Shalom.

OMHOOG Jaargang 64, editie 02, 19 januari 2020Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: